Η Κροατία επικρίθηκε από το HRW και αρκετές άλλες ΜΚΟ

Η Κροατία επικρίθηκε από το HRW και αρκετές άλλες ΜΚΟ

Ο νεοσύστατος μηχανισμός παρακολούθησης των συνόρων της Κροατίας, που προορίζεται για την ανεξάρτητη παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συνοριακές επιχειρήσεις, φαίνεται ότι υπολείπεται των απαιτούμενων προτύπων για να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία του, ανέφεραν οκτώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο κοινό δελτίο τύπου, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Human Rights Watch, τονίστηκε ότι οποιοσδήποτε μηχανισμός παρακολούθησης των συνόρων πρέπει να είναι ανεξάρτητος από νομική άποψη και πρακτική και να διαθέτει επαρκείς πόρους και ισχυρή εντολή για την παρακολούθηση των σχετικών με τα σύνορα επιχειρήσεων οπουδήποτε στο έδαφος ενός κράτους. Θα πρέπει να είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι όλες οι τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διερευνώνται άμεσα και διεξοδικά και να επιδιώκει αποτελεσματικά την ευθύνη για τους υπεύθυνους για τις παραβιάσεις και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όποιον παραβιάζονται τα δικαιώματά του.

«Ωστόσο, οι πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης και οι επίσημες δηλώσεις σχετικά με τον νεοσύστατο μηχανισμό παρακολούθησης των συνόρων στην Κροατία, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, ιδιαίτερα όσον αφορά την εντολή, την αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία του φορέα. Η κροατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό ολοκληρώθηκαν, αλλά δεν αποκάλυψε δημόσια περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δομή ή τη λειτουργία του », τόνισε το δελτίο τύπου που υπέγραψε η Διεθνής Αμνηστία, Are You Syrious, Center for Peace Studies (CMS), Danish Refugee Council, Human Rights Watch, International Rescue Committee, Refugee Rights Europe and Save the Children.

Με βάση τις πληροφορίες που έλαβαν οι ομάδες, η εντολή του μηχανισμού θα περιοριζόταν σε αστυνομικά τμήματα γύρω από τα σύνορα, σημεία διέλευσης των συνόρων και κέντρα κράτησης. Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των τεκμηριωμένων παράνομων πρακτικών λαμβάνει χώρα εκτός των επίσημων συνόρων της Κροατίας, των αστυνομικών εγκαταστάσεων ή των επίσημων διαδικασιών, και βαθιά στο έδαφος της χώρας, τυχόν γεωγραφικοί ή διαδικαστικοί περιορισμοί στην παρακολούθηση των συνόρων θα δημιουργούσαν τυφλά σημεία και θα επέτρεπαν τη συνέχιση των παραβιάσεων, είπαν οι ομάδες.

«Οι πρόσφατες οδηγίες της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης καθιστούν σαφές ότι η αποτελεσματική παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα απαιτεί απεριόριστη πρόσβαση σε παραμεθόριες περιοχές χωρίς προειδοποίηση, στη σχετική τεκμηρίωση και σε υποτιθέμενα θύματα παραβιάσεων. Απαιτεί επίσης από την αρχή να συνεργάζεται άμεσα με τις εισαγγελικές αρχές και άλλες με πληροφορίες που σχετίζονται με τις έρευνές της, συμπεριλαμβανομένων διεθνών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης », αναφέρει το έγγραφο.

Η διερεύνηση παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων από αστυνομικούς, συνοριοφύλακες ή άλλους κυβερνητικούς παράγοντες είναι πολιτικά ευαίσθητη. Για να διασφαλιστεί ότι ο μηχανισμός είναι αξιόπιστος και αποτελεσματικός, πρέπει να περιλαμβάνει ανεξάρτητους θεσμούς ιδρύματα ή οργανισμούς που έχουν εμπειρία παρακολούθησης – όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών και εθνικά ιδρύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων – που δεν εξαρτώνται οικονομικά από την κυβέρνηση.

Οποιαδήποτε συμφωνία για έναν εθνικό μηχανισμό στην Κροατία που δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό το πρότυπο και τη βέλτιστη πρακτική θα δημιουργούσε αρνητικό προηγούμενο για μελλοντικούς μηχανισμούς παρακολούθησης των συνόρων και θα υπονόμευε σοβαρά τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τερματίσει τις παραβιάσεις στα εξωτερικά της σύνορα, ανέφεραν ομάδες. .

«Δεδομένου των σοβαρών καταχρήσεων στα σύνορα της Κροατίας που τεκμηριώθηκαν ευρέως από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΜΕ, και το προηγούμενο που θα μπορούσε να δημιουργήσει ο κροατικός μηχανισμός παρακολούθησης των συνόρων για άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κρίσιμο να διασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μπορεί πραγματικά να χρησιμεύσει ως πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εθνικά σύνορα. Η Επιτροπή θα πρέπει να αναθεωρήσει και να αξιολογήσει ενεργά τον μηχανισμό για να διασφαλίσει ότι οι κροατικές αρχές θέτουν σε εφαρμογή ένα σύστημα που μπορεί να παρακολουθεί αξιόπιστα τη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ στις συνοριακές επιχειρήσεις και θα πρέπει να παρέχει πολιτική και οικονομική υποστήριξη μόνο σε ένα σύστημα που πληροί τα παραπάνω πρότυπα. Είπαν οι ΜΚΟ.

Επιπλέον, οι κροατικές αρχές θα πρέπει να δημοσιεύσουν αμέσως τα σχετικά μέρη της συμφωνίας συνεργασίας που περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία του ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης και να επιτρέψουν τον απαραίτητο δημόσιο διάλογο σχετικά με αυτήν τη σημαντική διαδικασία.

Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να πιέσει την Κροατία να τερματίσει τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων της στα σύνορά της και να παράσχει στέρεες αποδείξεις εμπεριστατωμένων ερευνών για καταγγελίες για συλλογικές επιστροφές και βία κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα σύνορά της./ibna