Mazi: «Η ενσωμάτωση στην ΕΕ, ένα μακρύ, περίπλοκο, δύσκολο ταξίδι»

Mazi: «Η ενσωμάτωση στην ΕΕ, ένα μακρύ, περίπλοκο, δύσκολο ταξίδι»

Οι διαπραγματεύσεις 35 κεφαλαίων με την ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι αρκετά δύσκολες, περίπλοκες και μακρές. Αυτό είπε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Αλβανίας, Zef Mazi, σε συνέντευξή του για το JavaNews.

Ο Mazi τόνισε ότι το ταξίδι της Αλβανίας χώρας μας για να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας έχει ξεκινήσει από το 1992. Αλλά, όπως λέει, κάθε προσδοκία έχει ένα όριο.

«Το αίτημα της Αλβανίας για την ΕΕ να εγκρίνει το συντομότερο δυνατόν, χωρίς δισταγμό, το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία και την ημερομηνία για την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη είναι απολύτως δικαιολογημένο», δήλωσε ο Mazi.

«Φαίνεται ότι η Αλβανία ξεκίνησε χθες το δρόμο προς την ΕΕ. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δίνω κάποια στοιχεία. Το ταξίδι ξεκίνησε το 1992 και δεν είναι αγώνας μεταξύ κρατών, αυτός που φτάνει στον τερματισμό είναι ο πρώτος! βασική, παλιά, αταλάντευτη αρχή της ΕΕ είναι η αξία κάθε υποψηφίου. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο, βάσει του οποίου αξιολογούνται οι υποψήφιοι. Δεν υπάρχει άλλο γραπτό κριτήριο για “ομάδα αξίας”, “ομάδα κρατών” ή αυτό “κράτη είσοδος σε μια ομάδα» πρόσθεσε ο Mazi.

Τόνισε επίσης ότι η ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές ήταν το κύριο ενδιαφέρον και ο ακλόνητος, πολιτικός, γεωστρατηγικός, εθνικός στόχος της Αλβανίας από το 1992. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό με την ΕΕ ήταν το ΝΑΤΟ που κέρδισε! Οι διαπραγματεύσεις 35 κεφαλαίων με την ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι αρκετά δύσκολες, περίπλοκες και μακρές. Το νομοθετικό όργανο της ΕΕ έχει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες. Καλύπτει ολόκληρο το πακέτο μιας πολιτείας, όλες τις σφαίρες της ζωής.

Ο κύριος διαπραγματευτής της Αλβανίας, Zef Mazi δήλωσε ότι οι κύριοι πυλώνες για την ένταξη είναι: η ενίσχυση και η σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών, η τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, η ενίσχυση μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς και ένας σημαντικός αριθμός άλλων εκτείνονται σε 35 κεφάλαια.

«Η Αλβανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον Απρίλιο του 2009. Τον Οκτώβριο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να δοθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας, αναλογικά με ορισμένα μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο των βασικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να αναληφθούν από τη χώρα. Το έγγραφο στρατηγικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2013-2014 εντόπισε πέντε βασικές προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τον Μάιο του 2014, η κυβέρνηση της Αλβανίας ενέκρινε ένα συγκεκριμένο σχέδιο προόδου για τη δομή των προσπαθειών της Αλβανίας για την επίτευξη αυτών των πέντε προτεραιοτήτων. Τον Ιούνιο του 2014, η κυβέρνηση ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Ευρωπαϊκής Ένταξης για την περίοδο 2014-2020. Η Αλβανία έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ στις 27 Ιουνίου 2014.

Τον Απρίλιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε τη σύσταση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την Αλβανία. Αυτό έγινε πραγματικότητα δύο χρόνια αργότερα, στις 26 Μαρτίου 2020, 11 χρόνια μετά την εφαρμογή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τελικά την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την Αλβανία. Η Επιτροπή κλήθηκε να υποβάλει έκθεση σχετικά με ορισμένα αιτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Αλβανία πριν από τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Αυτό θα είναι το τεχνικό άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η Αλβανία πληρούσε όλες τις απαιτήσεις, όπως: το Συνταγματικό Δικαστήριο έγινε πλήρως λειτουργικό, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Εθνικό Γραφείο Ερευνών, καθώς και τα ειδικά ιδρύματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος για σχεδόν δύο χρόνια είναι πλήρως λειτουργικά και έχουν υψηλά αρχεία και ορατά επιτεύγματα. Η διαδικασία της εξέτασης προχωρά, οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη κινούνται με τον ίδιο ρυθμό.

Τον Οκτώβριο του 2020 η Επιτροπή ενέκρινε το πακέτο διεύρυνσης. Αλλά η Βόρεια Μακεδονία μπλοκαρίστηκε από τη Βουλγαρία. Ως αποτέλεσμα, δυστυχώς, η Αλβανία μπλοκάρεται επίσης από αυτό. Με λίγα λόγια, αυτό είναι το μονοπάτι από το 2009 έως σήμερα.

«Η διεύρυνση έρχεται και στα μάτια των ανθρώπων γίνεται κάτι όλο και πιο αφηρημένο. Η ΕΕ πρέπει να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τα μικρά συμφέροντα, πάνω από τα εθνικιστικά, πολιτικά στοιχεία, για να απομακρυνθεί από τις στενές απόψεις. Η ΕΕ πρέπει να δει τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια ως γεωστρατηγική επένδυση. Πώς μπορεί να υπάρχει μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια. Για μένα είναι απολύτως σαφές, δεν μπορώ», δήλωσε ο Mazi προσθέτοντας ότι η αποτυχία επίτευξης συναίνεσης, η αποτυχία δεν είναι καλό να ληφθεί απόφαση για την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Αλβανία, αλλά προκαλεί ζημιά στην αξιοπιστία και την προβλεψιμότητα ολόκληρης της διαδικασίας διεύρυνσης. Δεν έχει νόημα να μην ανταποδώσουμε σ’ έναν εταίρο όπως η Αλβανία που έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ και είναι έτοιμος να προχωρήσει », δήλωσε ο Mazi προσθέτοντας ότι ακόμη και οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν βασικά ζητήματα στη διαδικασία διεύρυνσης. Αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Αλβανία δεν έχει καμία σχέση με τη σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτόνων και πολύ καλών φίλων της χώρας μας./ibna