Β -Ε: Ο Schmidt ανέλαβε επίσημα το καθήκον του Ύπατου Εκπροσώπου

Β -Ε: Ο Schmidt ανέλαβε επίσημα το καθήκον του Ύπατου Εκπροσώπου

Ο Γερμανός διπλωμάτης Christian Schmidt ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του Ύπατου Εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη τη Δευτέρα, διαδεχόμενος τον Valentin Inzko, ο οποίος κατείχε αυτή τη θέση για 12 χρόνια. Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR).

Ο Schmidt εξελέγη νέος Ύπατος Εκπρόσωπος στις 27 Μαΐου φέτος, με την άρνηση της Ρωσίας. Η εκλογή του προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις και πραγματοποιήθηκε μια σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σκοπό να αποτρέψει την εκλογή του και να κλείσει το OHR. Αυτή η απόφαση, που ξεκίνησε από τη Ρωσία και την Κίνα, απορρίφθηκε.

Όμως, οι εντάσεις που προκλήθηκαν από τον διορισμό του εξακολουθούν να υπάρχουν στο κράτος ως Σέρβος μέλος της Προεδρίας της Β -Ε, Milorad Dodik, είπε ότι οι εκπρόσωποι της Σερβικής Δημοκρατίας δεν θα αναγνωρίσουν τον Schmidt ως νέο επικεφαλής του OHR. Ο Dodik ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με τον Schmidt και ότι δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο, που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Στην ομιλία του, ο απερχόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος Valentin Inzko είπε ότι είχε την τιμή να υπηρετήσει ως Ύπατος Εκπρόσωπος της Β -Ε.

«Σήμερα, παραδίδω αυτήν την εντολή στον διάδοχο και φίλο μου Christian Schmidt. Έχουμε συνεργαστεί στενά αυτούς τους μήνες σχετικά με τις προετοιμασίες για σήμερα. Μου έκανε εντύπωση η λεπτομερής γνώση του για αυτήν τη χώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνει καλή δουλειά », δήλωσε ο Inzko.

«Έρχομαι ως φίλος του λαού της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Είναι χαρά μου να υπηρετώ τη χώρα και τους ανθρώπους σας τα επόμενα χρόνια. Αναλαμβάνω το αξίωμά μου με αποφασιστικότητα στην πρόθεσή μου να βοηθήσω τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Αυτή η εργασία πρέπει να γίνει με βαθύ σεβασμό για όσους έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο και όσους εργάζονται για το ευρωπαϊκό μέλλον της Β -Ε », είπε ο Schmidt.

Τόνισε ότι δεν θέλει να υποσχεθεί τίποτα αδύνατο, αλλά είπε ότι θα χρησιμοποιήσει όλη του τη δύναμη και την επιρροή του ως ασφάλεια ότι αυτή η χώρα και οι πολίτες της έχουν καλύτερο μέλλον.

«Η Β -Ε πρέπει να επιστρέψει στην πολιτική ατζέντα της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ. Θα συμβάλλω σε αυτό, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής κοινότητα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, θα συνεργαστούν για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο », είπε ο Schmidt, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να κάνει τη φωνή της Β -Ε να ακουστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρωτεύουσες.

«Ο στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της Β-Ε και η υποστήριξη των προσπαθειών της να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά δεν είναι μονόδρομος. Όποιος θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να τηρήσει και να εγγυηθεί τους κανόνες αυτής της συμμαχίας. Δεν είναι μια εύκολη καθημερινή εργασία. Η πρόοδος είναι δυνατή μόνο μέσω μιας στοχαστικής προσέγγισης του ιδίου του παρελθόντος », σημείωσε ο Schmidt./ibna