Μαυροβούνιο: Ο Tonino Picula έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στους πολιτικούς

Μαυροβούνιο: Ο Tonino Picula έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στους πολιτικούς

Οι εξαγγελθείσες διαμαρτυρίες του Δημοκρατικού Μετώπου (DF) δεν μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την οποία περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δήλωσε ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για το Μαυροβούνιο, Tonino Picula.

«Θα ήταν πολύ κρίμα αν τα εμπλεκόμενα πολιτικά κόμματα αρχίσουν να δημιουργούν την εντύπωση ασυνέπειας και ανικανότητας, ειδικά όταν το Μαυροβούνιο έχει φτάσει τόσο μακριά», δήλωσε ο Picula σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vijesti.

Είπε ότι η ΕΕ έχει επίγνωση της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει το Μαυροβούνιο προκειμένου να θεωρηθεί ως χώρα που ζει δικαιοσύνη και ισονομία, ευημερία και αμοιβαίο σεβασμό.

«Είμαι της άποψης ότι η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ακόμη και υπό ερμηνείες καλής θέλησης και μεγάλων φιλοδοξιών», είπε ο Picula.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ έχει κατανόηση για τον απαιτητικό δρόμο που έχει ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό το Μαυροβούνιο μέχρι τώρα, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να λάβει υπόψη ότι η Ένωση θέλει επίσης να διατηρήσει τη φήμη μιας σταθερής, δίκαιης, δημοκρατικής και υπεύθυνης κοινότητας κρατών .

«Δεν θα ανεχθεί παράλογες δραστηριότητες, πρώτα απ’ όλα, στις τάξεις της, ακριβώς για να παραμείνει αρκετά συμπαγής και πειστική και έτσι να μπορέσει να βοηθήσει άλλες χώρες που χρειάζονται τη συμμετοχή της», είπε ο Picula.

Είπε ότι ελπίζει ότι οι τρέχουσες εντάσεις θα ηρεμήσουν και ότι το Μαυροβούνιο θα επιστρέψει στον δρόμο που είχε ήδη ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

«Σίγουρα, το μεγαλύτερο βάρος βαρύνει την κυβέρνηση συνασπισμού, επειδή πρέπει να δικαιολογήσει την ευθύνη που έχει», είπε ο Picula.

Πιστεύει ότι η έγκριση της απόφασης για την απαγόρευση της αποθήκευσης προϊόντων καπνού στην Ελεύθερη Ζώνη «Λιμάνι του Bar», στο πλαίσιο της ένταξης στην Ένωση και των κεφαλαίων που συνεπάγονται δικαστική μεταρρύθμιση, είναι μια ευπρόσδεκτη κίνηση.

«Με αυτό, το Μαυροβούνιο έδωσε στην ΕΕ απόδειξη σοβαρότητας στην εφαρμογή της διαφάνειας, της ενίσχυσης των θεσμών, της αποτελεσματικής οικονομίας της αγοράς, καθώς και της ικανότητας ανάληψης υποχρεώσεων», δήλωσε ο Picula./ibna