Ημέρα πένθους η σημερινή για το Κοσσυφοπέδιο

Ημέρα πένθους η σημερινή για το Κοσσυφοπέδιο

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani, αποφάσισε ότι η Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 θα κηρυχθεί ημέρα πένθους, προς τιμήν των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στην Κροατία.

Λόγω αυτού του τραγικού γεγονότος, η Osmani διέκοψε την επίσκεψή της στην Ιαπωνία και σήμερα θα ταξιδέψει στο Κοσσυφοπέδιο, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

10 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 40 άλλοι τραυματίστηκαν την Κυριακή στο δυστύχημα που συνέβη στην Κροατία με λεωφορείο που ερχόταν από τη Γερμανία στο Κοσσυφοπέδιο.

Δέκα κεριά που συμβολίζουν τις δέκα ζωές που χάθηκαν στο δυστύχημα άναψαν χθες το βράδυ κοντά στο Εθνικό Θέατρο στην πλατεία “Σκεντέρμπεη” στην Πρίστινα.

Ο Πρόεδρος Glauk Konjufca, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Emilia Rexhepi, οι Υπουργοί Hekuran Murati, Rozeta Hajdari, Artane Rizvanolli, Faton Peci, Krasniqi, οι βουλευτές, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων άναψαν κεριά. Δεκάδες άλλοι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου ανάψαν επίσης κεριά για όσους έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή το πρωί.

Η Υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Donika Gikarvalla έδωσε λεπτομέρειες από την παραμονή της στην Κροατία με τον Πρωθυπουργό Albin Kurti, μετά την τραγωδία που συνέβη χθες.

Η Gërvalla έγραψε στο Facebook ότι μαζί με τον Πρωθυπουργό Kurti, και τους Υπουργούς Sveçla και Vitia και τον Αρχηγό Προσωπικού του Προέδρου, Blerim Vela και συνοδευόμενοι από τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenkovic, τον Υπουργό Εξωτερικών Gordan Grli Rad Radman, τον Υπουργό Υγείας Vili Bero ο ίδιος και ο Υπουργός Άμυνας, Mario Banozic, επισκέφτηκαν χθες τους τραυματίες της χθεσινής τραγωδίας στην Κροατία, οι οποίοι βρίσκονται στο νοσοκομείο της πόλης Slavonski Brod.

«Μόνο ένας από τους τραυματίες μεταφέρθηκε στο Ζάγκρεμπ για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους, ενώ όλοι οι άλλοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης. Δύο από τους ασθενείς βρίσκονται ακόμη στην εντατική, ένας από αυτούς σε σταθερή κατάσταση. Όλοι οι άλλοι βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση και πολλοί από αυτούς αναμένεται να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο σήμερα. Σύμφωνα με τους Κροάτες γιατρούς, η κατάσταση του ασθενούς στο Ζάγκρεμπ είναι επίσης καλή και σταθερή. Στο νοσοκομείο συναντήσαμε έναν προς έναν όλους τους ασθενείς και ανταλλάξαμε λίγα λόγια με κάθε έναν από αυτούς. Πολλοί από αυτούς, και ειδικά τα παιδιά, είχαν τη φρίκη που βίωσαν στα πρόσωπά τους. Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των τραυματιών έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στο νοσοκομείο, οι οποίοι, βοηθούν στη γρήγορη βελτίωση της ψυχικής και ιατρικής κατάστασης των τραυματιών» έγραψε η Gërvalla.

Η Gërvalla, όπως είπε, ευχαρίστησε τον διευθυντή του νοσοκομείου, Josip Samardzic, τους γιατρούς και όλο το προσωπικό υγείας, για την εξαιρετική φροντίδα και αφοσίωσή τους σε όλους τους τραυματίες και τις οικογένειές τους.

«Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τους επιβάτες του λεωφορείου, οι οποίοι είχαν επιζήσει από το ατύχημα χωρίς τραυματισμούς. Στη συνάντηση, με μεγάλη ανησυχία ρώτησαν για την κατάσταση των νοσηλευόμενων και μας είπαν για τις εμπειρίες τους. Μαζί με τον πρωθυπουργό επιστρέφουμε στο Κοσσυφοπέδιο. Οι υπουργοί Sveçla και Vitia συνεχίζουν να μένουν στο Slavonski Brod από όπου φροντίζουν για όλα, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού στο Κοσσυφοπέδιο όλων όσων είναι σε θέση να ταξιδέψουν, και αυτοί είναι η πλειοψηφία. Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, οι σωροί εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το τρομερό δυστύχημα θα μεταφερθούν στον προορισμό που επιθυμούν οι οικογένειές τους», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχουν λέξεις που να περιγράφουν την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση για την άμεση, αποτελεσματική και πολύ ανθρώπινη βοήθεια όλων των Κροατικών αρχών, ξεκινώντας από την αστυνομία στο πεδίο, τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, τις μονάδες διάσωσης, το προσωπικό υγείας, όλους τους γιατρούς και συνεχίζοντας με τον επικεφαλής της περιοχής Brod-Posavina, Danijel Marusic, το κροατικό σώμα της KFOR, τους Κροάτες πιλότους που μας πήγαν στο Slavonski Brod, τους Γερμανούς πρέσβεις στο Ζάγκρεμπ και την Πρίστινα, τους υπουργοούς της Κροατικής κυβέρνησης και πρωτίστως τον πρωθυπουργό της Κροατίας Plenkovic. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και οι πολίτες της θα είναι για πάντα ευγνώμονες για αυτήν την εξαιρετική βοήθεια σε δύσκολες μέρες.

Σήμερα είναι μια μέρα πένθους στο Κοσσυφοπέδιο. Ημέρα κατά την οποία προσευχόμαστε για τα θύματα αυτής της τραγωδίας και τους συγγενείς και τους αγαπημένους τους. Ημέρα, η οποία μας δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο εύθραυστη είναι η ζωή και πόσο απαραίτητη είναι η αλληλεγγύη στην κοινωνία μας που αντιμετωπίζει προκλήσεις», κατέληξε η Gërvalla στην ανάρτηση της στο Facebook./ibna