Ο Osmani ζήτησε από την “Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας” να αλλάξει την ονομασία της σύμφωνα με το Συνταγματικό όνομα της χώρας

Ο Osmani ζήτησε από την “Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας” να αλλάξει την ονομασία της σύμφωνα με το Συνταγματικό όνομα της χώρας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της “Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Μακεδονίας (FFM)”, Muamed Sejdini από τον οποίο ζήτησε την αλλαγή της ονομασίας της Ομοσπονδίας, προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στο συνταγματικό όνομα της χώρας.

Εκφράζοντας συγχαρητήρια για την επιτυχία του ντεμπούτου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο Osmani ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας στο διεθνές κοινό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ονομασία της εθνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας. Ο Osmani επεσήμανε τις νομικές υποχρεώσεις για χρήση του συνταγματικού ονόματος από τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τη χώρα και που με οποιονδήποτε τρόπο λαμβάνουν επιδοτήσεις ή άλλου είδους χρηματοδότηση από το κράτος. Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι θα προσεγγίσουν αυτό το θέμα με καλή θέληση και θετική προσέγγιση, προκειμένου να ξεπεραστούν όλες οι διαφωνίες και οι προκλήσεις που προκύπτουν.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Osmani ενημέρωσε τον Sejdini ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έγκαιρα στην UEFA και στα ξένα μέσα ενημέρωσης για την εσφαλμένη εφαρμογή της ιθαγένειας των μελών του Οργανισμού και της εθνικής ομάδας, επισημαίνοντας ότι η UEFA διόρθωσε τα λάθη εγκαίρως.

Στο πρόσφατο EURO2020, στο οποίο συμμετείχε και η Βόρεια Μακεδονία, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εμφανίστηκε ως “Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας της Μακεδονίας (FFM)”, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει την ονομασία της, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, η οποία σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή αντιβαίνει στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πριν λίγες μέρες, ο Zoran Zaev κάλεσε την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αλλάξει την ονομασία της, καθώς όπως σημείωσε το Συνταγματικό όνομα της χώρας είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας./ibna