Τουρκία: Erdogan και Herzog συμφώνησαν να εργαστούν για την βελτίωση των διμερών σχέσεων

Τουρκία: Erdogan και Herzog συμφώνησαν να εργαστούν για την βελτίωση των διμερών σχέσεων

Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής επιδίδεται η Τουρκία τους τελευταίους μήνες αρχής γενομένης από την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία και εν συνεχεία με το Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP, Ömer Çelik, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογο του Isaac Herzog, για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας, σύμφωνα με τον Çelik, συμφωνήθηκε, Τουρκία και Ισραήλ να εργαστούν για τη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων τους, ώστε να σημειωθεί πρόοδος σε πολλά θέματα όπου μπορεί να υπάρξουν βελτιώσεις και να ληφθούν μέτρα για την επίλυση προβληματικών τομέων στις διμερείς σχέσεις.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan-Herzog, πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Παλαιστίνιου Προέδρου Mahmoud Abbas στην Άγκυρα, και κατά τη διάρκεια της ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στον Ισραηλινό ομόλογο του ότι εκτιμά τη διατήρηση του διαλόγου και ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι καθοριστικής σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Çelik επεσήμανε στις δηλώσεις του, ως ένα από τα πολλά θέματα που η Τουρκία θέλει να συζητήσει με το Ισραήλ είναι οι Παλαιστίνιοι, προσθέτοντας ότι τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο θα πρέπει να είναι «win-win» και για τα δύο έθνη καθώς το διμερές εμπόριο παρέμεινε ισχυρό εν μέσω των πολιτικών διαφορών.

Οι δυο χώρες που έχουν απελάσει τους πρέσβεις τους το 2018, έχουν εξαπολύσει κατηγορίες η μια στην άλλη. Η Άγκυρα έχει καταδικάσει επανειλημμένα την κατοχή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την μεταχείριση των  Παλαιστινίων, ενώ το Ισραήλ έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την υποστήριξη της παλαιστινιακής ομάδας Hamas που ηγείται της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με το γραφείο επικοινωνίας του Προέδρου, ο Erdogan επανέλαβε την υποστήριξή του για λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, προσθέτοντας ότι «θετικά βήματα» θα βοηθούσαν επίσης τους δεσμούς της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Τον Μάιο, ο Erdogan χαρακτήρισε το Ισραήλ “κράτος τρομοκράτη” αφού η ισραηλινή αστυνομία εκτόξευσε λαστιχένιες σφαίρες και χειροβομβίδες προς τους Παλαιστίνιους νέους στο τζαμί Al-Aqsa της Ιερουσαλήμ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan-Herzog πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά την ανάδειξη του Bennett Naftali σε Πρωθυπουργό, αντικαθιστώντας τον Benjamin Netanyahu, ισχυρό πολέμιο του Τούρκου Προέδρου./ibna