Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί σταθερά τα επιτόκια

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί σταθερά τα επιτόκια

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας την Τετάρτη διατήρησε το επιτόκιο repos μιας εβδομάδας – γνωστό και ως επιτόκιο πολιτικής – σταθερό στο 19%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Μετά την έβδομη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, η τράπεζα ανακοίνωσε: «Η ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, η αυξανόμενη τάση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, οι περιορισμοί της προσφοράς σε ορισμένους τομείς και η αύξηση του κόστους μεταφοράς οδήγησαν σε αύξηση των τιμών παραγωγού και καταναλωτή διεθνώς.»

«Οι επιπτώσεις της αύξησης του παγκόσμιου πληθωρισμού και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν σημαντικές», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η τράπεζα είχε επίσης διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς σταθερό στο 19% στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής τον περασμένο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας ανήλθε στο 17,53% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου.

Η εγχώρια ζήτηση έχει ελαττωθεί ελαφρώς λόγω των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών και των περιορισμών που αποσκοπούν στον περιορισμό των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό, σημείωσε η τράπεζα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η εξωτερική ζήτηση παραμένει ισχυρή.

«Η επιτάχυνση του εμβολιασμού στη χώρα διευκολύνει την ανάκαμψη στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία, και οδηγεί σε μια πιο ισορροπημένη σύνθεση στην οικονομική δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Η τράπεζα τόνισε ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική έχει επηρεάσει θετικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει για το υπόλοιπο του έτους.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και προβλέψεων για τον πληθωρισμό, η τρέχουσα αυστηρή στάση της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί αποφασιστικά έως ότου επιτευχθεί η σημαντική πτώση της πρόβλεψης της Έκθεσης για τον πληθωρισμό του Απριλίου».

Υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα μέσα της για τη σταθερότητα των τιμών.

Ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής των αναδυόμενων αγορών της TD Securities με έδρα τον Καναδά, τόνισε ότι η δυναμική του πληθωρισμού στην Τουρκία εξακολουθεί να φαίνεται δυσμενής, λέγοντας ότι προς το παρόν, «βλέπω πολύ δύσκολο να επιτευχθεί χαλάρωση και τον Αύγουστο».

Εάν η τράπεζα συγκλίνει προς μια περικοπή τον Αύγουστο, θα πρέπει να αρχίσει να το σηματοδοτεί αυτήν την εβδομάδα, σημείωσε, προσθέτοντας: “Το 4ο τρίμηνο είναι πιθανώς το νωρίτερο που η CBRT (Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας) μπορεί να το μειώσει.”

«Ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε σημαντικά στο 17,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ξεπερνώντας πολύ τις προβλέψεις, υπενθύμισε ο Phoenix Kalen, διευθυντής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στο Societe Generale με έδρα το Παρίσι.

“Αναμένουμε αμετάβλητα επιτόκια έως το Νοέμβριο και σημειώσαμε μείωση 100 μονάδων το τέταρτο τρίμηνο”, είπε./ibna