Ο Logar εγκαινίασε το Europe Readr στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του ΕΚ Sassoli

Ο Logar εγκαινίασε το Europe Readr στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του ΕΚ Sassoli

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar εγκαινίασε το εμβληματικό πολιτιστικό και προωθητικό σχέδιο της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ μαζί με τον David Sassoli, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Gitte Zschoch, διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNIC), ο Κήπος των Πολιτών στις Βρυξέλλες.

«Η Σλοβενική Προεδρία θέτει τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα», δήλωσε ο υπουργός Logar στην εισαγωγική του ομιλία.

Ο Πρόεδρος Sassoli συνεχάρη τη Σλοβενική Προεδρία για αυτήν την εμβληματική πρωτοβουλία που, σύμφωνα με τον ίδιο, θέτει τον πολιτισμό στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου, που αντιπροσωπεύει έναν σύνδεσμο μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. «Η λογοτεχνία, ο πολιτισμός, οι τέχνες καλλιεργούν την κοινή μας ευρωπαϊκή αίσθηση του ανήκειν. Όχι μόνο συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή των κοινωνιών μας, των δημοκρατιών και των οικονομιών μας, αλλά αντανακλούν επίσης την ευρωπαϊκή πολυμορφία, τις αξίες και την ιστορία μας, τον τρόπο ζωής μας», πρόσθεσε σχετικά με τους στόχους πως είναι πολύ χαρούμενος που είδε να μοιράζεται και προωθείται από τη Σλοβενική Προεδρία.

Το Europe Readr καλεί τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο να αξιολογήσουν το παρελθόν και να προβληματιστούν και να συζητήσουν το παρόν, καθώς και να προβλέψουν το μέλλον στο οποίο θέλουν να ζήσουν. “Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουμε πέρα ​​από τη ρητορική στη δράση, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα, απτά έργα που, πιστεύουμε, περιλαμβάνει τις κοινές μας αξίες στην ΕΕ», τόνισε ο υπουργός Logar, προσθέτοντας ότι η Europe Readr παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε 27 λογοτεχνικά έργα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σε 24 επίσημες γλώσσες κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.

«Είναι η πρώτη φορά που μέλη της EUNIC εντάχθηκαν σε μια παγκόσμια δράση μαζί με την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», δήλωσε ο διευθυντής Gitte Zschoch. «Η Europe Readr δημιουργεί νέους δημόσιους χώρους ανταλλαγής και συζήτησης για κοινές ευρωπαϊκές – και παγκόσμιες αξίες. Συμβάλλει επίσης στο νέο ευρωπαϊκό Bauhaus συνδέοντας τη δημιουργικότητα με τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ένταξη – στην Ευρώπη και πέραν αυτής.»

Η καλλιτεχνική εγκατάσταση που θα κοσμήσει τον Κήπο των Πολιτών από τις 14 Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 είναι φτιαγμένη από ξύλο δώδεκα διαφορετικών γηγενών σλοβένικων δέντρων, συμβολίζοντας έτσι τους δώδεκα συνεργάτες του Europe Readr στο δίκτυο EUNIC. Η εγκατάσταση μεταδίδει ένα μήνυμα συνύπαρξης και αποδοχής της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα εγκαίνια του ακολούθησαν μια λογοτεχνική εκδήλωση με τίτλο «Συγγραφείς για το μέλλον της ζωής» με τη συμμετοχή των συγγραφέων Axel Lindén από τη Σουηδία, Marlen Schachinger από την Αυστρία και Jorge Carrión από την Ισπανία. Συντονίστηκε από τον Julio Baquero-Cruz.

Η ψηφιακή πλατφόρμα Europe Readr

Σας προσκαλούμε να ανοίξετε ένα βιβλίο για ένα καλύτερο μέλλον!/ibna