Τα Σκόπια αναμένουν το σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης στη Σόφια και ένα βήμα προς τα εμπρός στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ

Τα Σκόπια αναμένουν το σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης στη Σόφια και ένα βήμα προς τα εμπρός στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev αναμένει το σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης στη Σόφια επειδή, όπως λέει, είναι αναγκαίο για τους Βούλγαρους πολίτες, αλλά και επειδή αναμένει ένα βήμα προς τα εμπρός στην επίλυση του προβλήματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, οι πιθανότητες αλλαγής της στάσης της Σόφιας απέναντι στα Σκόπια σχετικά με την υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου και την έναρξη διαπραγματεύσεων έως το τέλος του έτους είναι εξαιρετικά μικρές.

Μετά τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία τον Απρίλιο, αλλά και τις δεύτερες την περασμένη Κυριακή, μέσα σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα, έχουν σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με τις εκλογές του Απριλίου, μετά τις οποίες κανείς δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, ο Zaev έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει «το “Ψήφισμα” του VMRO-DPMNE και θα σταθεί πίσω από αυτό, έτσι ώστε να “είναι σαφές σε όλους ότι είμαστε όλοι μαζί στην προστασία της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας», τονίζοντας συγχρόνως ότι το συνταγματικό όνομα πρέπει να γίνει σεβαστό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Bujar Osmani, από την άλλη πλευρά, σε συνάντηση εργασίας με τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ, δήλωσε χθες ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη διπλωματία κατά τη διάρκεια της σλοβενικής Προεδρίας.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Βούλγαρου Προέδρου Rumen Radev ότι η πολιτική της Βουλγαρίας έναντι της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ο Zaev συμφωνεί για την ανάγκη διαλόγου μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.

«Πολύ συχνά ο Πρόεδρος Radev λέει ότι δεν επιλύεται στις Βρυξέλλες ή στην Ουάσιγκτον και συμφωνώ, επιλύεται στα Σκόπια ή τη Σόφια, διμερώς, και οι φίλοι που μας ενθαρρύνουν να βρούμε λύσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτοι. Κατά τη συνάντηση εργασίας στις 17 Ιουνίου, νομίζω ότι εξετάσαμε όλες τις λεπτομέρειες, σημαντικές για την πλευρά μας, σημαντικές για τη βουλγαρική πλευρά. Η ελπίδα παραμένει στο να σχηματιστεί το βουλγαρικό κοινοβούλιο και, πάνω απ’ όλα, να σχηματιστεί μια πολιτική κυβέρνηση που θα ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, επειδή το ζήτημα στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζεται μέσω της κυβέρνησης και πιστεύω ότι η εφαρμογή του οδικού χάρτη θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, κάτι που θα ωφελήσει τους πολίτες και των δύο χωρών σε διαφορετικές περιοχές, δήλωσε χθες ο Zaev σε συνέντευξη Τύπου.

Οι πολιτικοί αναλυτές Simonida Kacarska από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Marko Trosanovski από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία “Societas Civilis” στα Σκόπια εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων των βουλγαρικών εκλογών στις οποίες υπάρχει μια μάχη μεταξύ του GERB του Boyko Borissov και του “Υπάρχει Τέτοιος Λαός”(ΥΤΛ) από τον Slavi Trifonov, το οποίο έχει ένα μικρό πλεονέκτημα λιγότερο από ένα τοις εκατό, εκτιμούν ότι μια πιθανή κυβέρνηση μειοψηφίας στη Σόφια θα είναι βραχύβια και με το ένα βήμα προς νέες πρόωρες εκλογές, ίσως ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές το φθινόπωρο. Σε τέτοιες συνθήκες οι πιθανότητες αλλαγής της στάσης της Σόφιας απέναντι στα Σκόπια σχετικά με την υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου και την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους μοιάζει δύσκολη.

Το SDSM στηρίζει το ψήφισμα που υπέβαλε το VMRO-DPMNE και στηρίζει πλήρως την προστασία της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, δήλωσε ο Zaev, αλλά επισημαίνει επίσης ότι σχετικά με το Συνταγματικό όνομα του κράτους πρέπει να γίνει σεβαστό.

«Εάν κάποιος θέλει να αποφύγει το συνταγματικό όνομα, αφήστε το να το κάνει μόνος του, δεν θα συμμετέχουμε εδώ. Δεν θα παραβιάσουμε το Σύνταγμα. Το συνταγματικό όνομα της χώρας είναι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Υποστηρίζουμε τη Διακήρυξη του VMRO-DPMNE, θα το υποστηρίξουμε, για να καταστήσουμε σαφές σε όλους ότι είμαστε όλοι μαζί στην προστασία της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραβιάσουμε το Σύνταγμα», δήλωσε ο Zaev.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, είναι καλό για την οικοδόμηση μιας υπερκομματικής στρατηγικής και προσέγγισης σε δύσκολα θέματα, όπως οι συνομιλίες με τη Σόφια.

Όσον αφορά την έγκριση ενός ψηφίσματος που θα το υπερασπίζονται όλα τα πολιτικά κόμματα στο Κοινοβούλιο και θα χαράξουν τις «κόκκινες γραμμές», η Kacarska πιστεύει ότι θα παρέχει νομιμότητα στις θέσεις εντός και εκτός της χώρας οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για την αντιμετώπιση των διαφορών με τη Βουλγαρία, ενώ για τον Trosanovski είναι καιρός να ενωθούν τα κόμματα σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα εθνικού ενδιαφέροντος./ibna