Β-Ε: Προβλήματα με τη συμμετοχή στο EXPO 2020

Β-Ε: Προβλήματα με τη συμμετοχή στο EXPO 2020

Η μεγαλύτερη έκθεση και εκδήλωση στον κόσμο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας «EXPO Dubai 2020» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πραγματοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022, αλλά είναι ακόμη άγνωστο εάν οι επιχειρήσεις της Β-Ε θα μπορούν να παρουσιαστούν στην εκδήλωση λόγω του γεγονότος ότι το Συμβούλιο Υπουργών δεν έχει εγκρίνει την εκτίμηση του κόστους.

Εν τω μεταξύ, η FENA Agency μαθαίνει ότι ο διοργανωτής του EXPO 2020 προσφέρθηκε να αναλάβει όλα τα έξοδα προετοιμασίας και σύνταξης ενός εξαμήνου προγράμματος για τις βοσνιακές επιχειρήσεις να παρουσιαστούν σε αυτήν την περίφημη έκθεση. Ωστόσο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Αυτό σημαίνει ότι ο διοργανωτής θα συνάψει άμεσα τη σύμβαση και θα πληρώσει τον οργανισμό που θα έκανε τη δουλειά, και μετά από αυτήν την προσφορά, εναπόκειται στο Συμβούλιο Υπουργών να παράσχει μικρότερο ποσό χρηματοδότησης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση στον διοργανωτή εάν η πρόταση γίνεται αποδεκτή, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες, οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει.

Σύμφωνα με τη FENA, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κινδυνεύει επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά επίσης να χάσει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ εάν δεν εξαλειφθούν τα προβλήματα που συνοδεύουν τη συμμετοχή της Β-Ε στο EXPO 2020 στο Dubai, το Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Θεμάτων ανέφερε νωρίτερα.

Το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε δεν έχει υιοθετήσει ακόμη εκτίμηση κόστους για τη συμμετοχή, αν και το θέμα έχει ήδη τεθεί δύο φορές στην ημερήσια διάταξη της συνόδου. Το πιο ακριβό στοιχείο στο υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότησης είναι η προετοιμασία και ανάπτυξη ενός πλήρους προγράμματος παρουσίασης και απόδοσης της Β-Ε.

Εκτός από αυτήν την προσφορά από τον διοργανωτή να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα απόδοσης και παρουσιάσεων της οικονομίας της Β-Ε, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε προηγουμένως διαθέσει και εξοπλίσει πλήρως το περίπτερο της Β-Ε στο Dubai.

Η επόμενη σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 15 Ιουλίου, αλλά η ημερήσια διάταξη δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί στον επίσημο ιστότοπο, παρόλο που η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Β-Ε Staa Košarac έχει εκφράσει προηγουμένως την ελπίδα ότι το ζήτημα θα έπρεπε να είναι λύθηκε αυτήν την εβδομάδα./ibna