Σλοβενία: Ο Janša διόρισε τον Andrijanič Υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Σλοβενία: Ο Janša διόρισε τον Andrijanič Υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša διόρισε τον Mark Boris Andrijanič, τον σημερινό πρόεδρο του Στρατηγικού Συμβουλίου Ψηφιοποίησης, Υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο Andrijanič, ο οποίος είναι επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Uber, θα ηγηθεί ενός νεοσύστατου Γραφείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Στόχος του νέου υπουργού θα είναι να βοηθήσει τον πρωθυπουργό στο συντονισμό του έργου των υπουργείων σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Σλοβενίας και να διευθύνει το Γραφείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ένα νέο όργανο που ιδρύθηκε για το σκοπό αυτό, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο Janša είπε στο Twitter ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν μια απαιτητική και στρατηγικά σημαντική διαδικασία που απαιτεί πολύ διυπουργικό συντονισμό, εξ ου και η νέα θέση.

Ο Andrijanič έλαβε το πτυχίο του στη Νομική Σχολή της Λιουμπλιάνα και μεταπτυχιακό στη δημόσια πολιτική από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ήταν επικεφαλής του Στρατηγικού Συμβουλίου Ψηφιοποίησης, ενός κυβερνητικού συμβουλευτικού οργάνου, από την ίδρυσή του τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το προφίλ κοινωνικών δικτύων του, ο Andrijanič έχει επί του παρόντος διπλό ρόλο στην Uber, ως επικεφαλής της πολιτικής ασφάλειας για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και επικεφαλής δημόσιας πολιτικής για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Είναι συνεργάτης του Atlantic Council και David Rockefeller Fellow.

Η ψηφιοποίηση είναι μία από τις προτεραιότητες του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Σλοβενίας, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνολικού ποσού προορίζεται για ψηφιοποίηση, κυρίως της δημόσιας διοίκησης, της εκπαίδευσης και του τομέα της υγείας.

Το Στρατηγικό Συμβούλιο Ψηφιοποίησης πρότεινε πρόσφατα ένα σύνολο σαράντα μέτρων ψηφιοποίησης, που κυμαίνονται από τη μεγαλύτερη απορρόφηση διαφόρων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση έως μια σειρά υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας και τη δημιουργία Γραφείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε καθεστώς μειοψηφίας, απαιτείται μια συνήθης πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για τον διορισμό υπουργού. Πριν από ένα μήνα, ο Marjan Dikaučič εγκρίθηκε ως νέος υπουργός Δικαιοσύνης με 44 ψήφους υπέρ από το 90μελές νομοθετικό σώμα./ibna