Brnabic: Ελεγκτικές υπηρεσίες εργάζονται για την υπόθεση των λογαριασμών του Đilas

Brnabic: Ελεγκτικές υπηρεσίες εργάζονται για την υπόθεση των λογαριασμών του Đilas

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabić δήλωσε σήμερα ότι οι αρμόδιες αρχές κάνουν τη δουλειά τους όσον αφορά τους ισχυρισμούς που είχαν δηλωθεί προηγουμένως σχετικά με τους λογαριασμούς του Dragan Đilas στο εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι συμβαίνει τώρα με αυτήν την υπόθεση, η Brnabić είπε ότι, εκτός από τα ερευνητικά όργανα που κάνουν τη δουλειά τους, το γεγονός ότι ορισμένες άλλες σοβαρές χώρες, ηγέτιδες στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έχουν ξεκινήσει τις ίδιες ή παρόμοιες έρευνες είναι ενθαρρυντικό και αναμένει πρόσθετα νέα από τις υποθέσεις του Đilas να φτάσουν από αυτές τις χώρες.

«Μπορώ να σας πω ότι κάθε λέξη που ειπώθηκε νωρίτερα είναι αληθινή και πιθανώς υπάρχουν περισσότερα χρήματα» είπε η πρωθυπουργός.

Είπε ότι αναμένονταν πρόσθετα νέα από άλλες χώρες που υποσχέθηκαν να βοηθήσουν στην έρευνα, σχετικά με όλες τις υποθέσεις του Dragan Đilas και πώς προσπάθησε να κρύψει τα χρήματα που κέρδισε ενώ ήταν στην εξουσία και τα οποία κέρδισαν οι εταιρείες του, και στη συνέχεια τα έβγαλε στο εξωτερικό.

«Εάν υπήρχε κάτι καθαρό, πιστεύω ότι δεν θα προσπαθούσε να τα κρύψει σε διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο, σε διαφορετικούς λογαριασμούς και με διαφορετικά ονόματα. Δεν έχει σημασία αν είναι ο Dragan Đilas ή ο Gotko Đilas ή ο Pascal Smit, καταλήγει στο ίδιο πράγμα. Είναι τα χρήματα του Dragan Đilas, τα οποία πήρε από τους πολίτες της Σερβίας, χρησιμοποιώντας τους μοχλούς εξουσίας μέσω των τεσσάρων εταιρειών του που κέρδισαν περισσότερα από 619 εκατομμύρια ευρώ ενώ ήταν στην εξουσία, τόνισε η Brnabić.

Αυτά τα χρήματα, τα οποία, σύμφωνα με αυτήν, βρέθηκαν μέσω της ερευνητικής δημοσιογραφίας, σε όλους αυτούς τους λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο, είναι 10 φορές μικρότερο από αυτό που αναφέρει ο ίδιος, οπότε, όπως είπε, δεν ξέρει γιατί είναι νευρικός.

Πλαστά χαρακτήρισε τα στοιχεία ο Đilas

Έχουν περάσει 112 ημέρες από τότε που υπέβαλα ποινική καταγγελία λόγω ψευδών τραπεζικών δηλώσεων που δημοσιεύθηκαν δημοσίως σχετικά με την υποτιθέμενη ύπαρξη λογαριασμών μου στον Μαυρίκιο, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Εισαγγελία δεν έκανε τίποτα, δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Dragan Đilas.

Είπε ότι ο αναπληρωτής εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι είχε στείλει επιστολή στη Διοίκηση για την Πρόληψη της Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στο Υπουργείο Οικονομικών με το ερώτημα αν κίνησαν διαδικασία βάσει των εγγράφων που υπέβαλε, η οποία, όπως ισχυρίζεται, αποδεικνύει τη μη ύπαρξη αυτών των λογαριασμών.

Ωστόσο, κανείς δεν απάντησε στη δίωξη, δήλωσε ο Đilas, προσθέτοντας ότι μετά τη δημοσίευση των φερόμενων τραπεζικών καταστάσεων των λογαριασμών του εντός 24 ωρών, η Deutsche Bank αρνήθηκε ότι είχε υποκατάστημα στον Μαυρίκιο και ότι η τράπεζα Sociate Generale από τη Ζυρίχη έστειλε μια επίσημη επιστολή ότι ούτε αυτός ούτε η εταιρεία του έχουν λογαριασμό σε αυτήν την τράπεζα.

«Είναι σαφές ότι αυτά τα έγγραφα ήταν πλαστά. Η χρήση πλαστών εγγράφων με πρόθεση να βλάψουν κάποιον είναι ποινικό αδίκημα. Δεν είμαι ικανοποιημένος με τις ενέργειες της Εισαγγελίας σε αυτή την υπόθεση» ισχυρίζεται ο Đilas.

Κάλεσε την Εισαγγελία να κάνει τη δουλειά της, δηλώνοντας ότι ήταν απαραίτητο να καλέσει τον δημοσιογράφο να κάνει μια δήλωση σχετικά με τις τραπεζικές καταστάσεις που έδειξε στην εκπομπή στην τηλεόραση με την τραπεζική σφραγίδα, η οποία αποδείχθηκε πλαστή.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το σχόλιο της πρωθυπουργού της Σερβίας Ana Brnabić ότι σε ορισμένες άλλες χώρες οι αρχές διεξάγουν έρευνες εναντίον του, ο Đilas είπε ότι ο πρωθυπουργός λέει ανοησίες ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ευρώπη και προσθέτει ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με έρευνες, δεν μπορεί καν να είναι.

Επισημαίνει ότι καταχώρησε την εταιρεία του στη Σερβία, όπου πλήρωνε φόρους όλη την ώρα, καθώς και ότι δεν έχει λογαριασμούς στο εξωτερικό και ότι ανέφερε την εταιρεία που άνοιξε στην Ελβετία στην Εθνική Τράπεζα και έκανε τα πάντα σύμφωνα με το νόμο./ibna