Το Κοσσυφοπέδιο γερνά και απαιτείται αλλαγή πολιτικής υπέρ της οικογένειας

Το Κοσσυφοπέδιο γερνά και απαιτείται αλλαγή πολιτικής υπέρ της οικογένειας

Ο πληθυσμός στο Κοσσυφοπέδιο γερνά και οι νέοι βλέπουν όλο και περισσότερο τη χώρα ως ακατάλληλη για να ξεκινήσουν οικογένεια. Ενώ σημειώθηκε επίσης μείωση του ποσοστού γεννήσεων, τα θεσμικά όργανα της χώρας κλήθηκαν να αλλάξουν πολιτικές και να στραφούν περισσότερο υπέρ της οικογένειας για να ξεπεράσουν αυτό το ζήτημα.

Η Visare Mujku-Nimani, αξιωματούχος του Γραφείου του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε στην εκπομπή “Σήμερα” στο KTV ότι με την πάροδο των ετών το Κοσσυφοπέδιο βιώνει συνεχώς μείωση των ποσοστών γεννήσεων με πολλούς παράγοντες να σχετίζονται με αυτό. Η πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με αυτήν, υπογράμμισε τις δυσκολίες και αύξησε τις αμφιβολίες των νέων να ξεκινήσουν μια οικογένεια στο Κοσσυφοπέδιο.

«Το ζήτημα του πληθυσμού είναι περίπλοκο. Οι αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες αντικατοπτρίζονται σε όλο τον κόσμο. Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι εκτός από αυτές. Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει μείωση της τάσης των γεννήσεων, επίσης στις χώρες των Βαλκανίων, όπου λόγω της μετανάστευσης η μείωση του ποσοστού γεννήσεων έχει εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο. «Εδώ είναι η οικονομική κατάσταση, η απασχόληση, το εργατικό δυναμικό, η γυναικεία απασχόληση, η φροντίδα των παιδιών, η φροντίδα της χώρας για μια οικογένεια… Στο Κοσσυφοπέδιο το 2000 ο δείκτης γονιμότητας ήταν 2,7, ενώ το 2019 ήταν 1,66 και αυτό δείχνει μείωση», είπε.

Σύμφωνα με αυτήν, η μεγάλη ροή πολιτών που εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο το 2014-2015 είχε επίσης αντίκτυπο στη μείωση των ποσοστών γεννήσεων.

«Επειδή αυτοί οι νέοι παραγωγικής ηλικίας με σχέδια οικογενειακής ανάπτυξης έχουν μεταναστεύσει και οι οικογένειές τους αναπτύσσονται στις χώρες όπου έχουν μεταναστεύσει», πρόσθεσε η Mujku-Nimani.

Με βάση τις προβλέψεις ότι ο πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου άνω των 65 ετών το 2060 θα είναι περίπου 27% ενώ το 2017 ήταν μόνο 8%, η Mujku-Nimani είπε ότι οι θεσμοί χρειάζονται μια άλλη προσέγγιση για την οικογένεια στη χώρα.

Είπε ότι παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός γερνά, το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει περισσότερες προϋποθέσεις για να μεγαλώσει ένα παιδί πιο εύκολα, να παρέχει γονική άδεια, να επιστρέφει στην εργασία, να έχουν περισσότερες γυναίκες απασχολούμενες και πιο καινοτόμες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Mujku-Nimani είπε επίσης ότι στη χώρα η μέση ηλικία του πληθυσμού αυξάνεται. Το 2011 ήταν 29,9 ετών, ενώ τώρα είναι 32 ετών.

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ηλικιωμένων, των επαναπατριζόμενων μεταναστών, η εκμετάλλευση των νέων και οι πολιτικές που βοηθούν τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, είναι αυτό που συνέστησε η Mujku-Nimani στους θεσμούς.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το Κοσσυφοπέδιο να είναι ένα μέρος όπου οι νέοι να το βλέπουν ως μέρος για να φτιάξουν την οικογένειά τους», είπε./ibna