Τουρκία: Ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε 78,4% τον Μάιο

Τουρκία: Ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε 78,4% τον Μάιο

Ο συνολικός δείκτης κύκλου εργασιών αυξήθηκε σε όλους τους τομείς σε ετήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών της Τουρκίας σημείωσε άνοδο 78,4% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2020, ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική αρχή.

Ο δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή στον κλάδο της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 99% και 74,1%, αντίστοιχα, από έτος σε έτος τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της TurkStat.

Ο εμπορικός τομέας σημείωσε άνοδο 69,8%, ενώ ο κατασκευαστικός δείκτης σημείωσε αύξηση 50,4%.

Σε μηνιαία βάση, ο συνολικός δείκτης κύκλου εργασιών εποχικά και προσαρμοσμένος στο ημερολόγιο αυξήθηκε επίσης 3,3% τον ίδιο μήνα.

Αναλύοντας τον συνολικό δείκτη κύκλου εργασιών κατά δευτερεύοντες δείκτες, «ο βιομηχανικός κλάδος αυξήθηκε κατά 4,9%, οι κατασκευές αυξήθηκαν κατά 6,0%, οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 2,4% και οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση τον Μάιο του 2021», δήλωσε η TurkStat.

Σύμφωνα με την TurkStat, ο κύκλος εργασιών είναι ένας σημαντικός βραχυπρόθεσμος δείκτης που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Οι δείκτες κύκλου εργασιών αποτελούνται από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που τιμολογούνται από επιχειρήσεις κατά το μήνα αναφοράς για μια συγκεκριμένη περίοδο για την παρακολούθηση των εξελίξεων σε τριμηνιαία και ετήσια βάση.

Όλες οι επιχειρήσεις που δηλώνουν το φόρο προστιθέμενης αξίας τους στη διοίκηση εσόδων της χώρας περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του δείκτη κύκλου εργασιών./ibna

Πηγή: TurkStat