Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χτύπησαν κόκκινο και στο ποδόσφαιρο

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χτύπησαν κόκκινο και στο ποδόσφαιρο

Ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Galatasaray, Fatih Terim και ο μέσος του συλλόγου, Arda Turan, μίλησαν νωρίς την Τρίτη για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Αθηνών κατά την άφιξη της ομάδας για δώσει φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Ο Fatih Terim, δήλωσε ότι όλη η ομάδα είχε κάνει τεστ πριν από 24 ώρες και είχαν μαζί τους όλα τα έγγραφα που το πιστοποιούσαν και παρότι υπάρχει διακρατική συμφωνία για αποδοχή των αποτελεσμάτων των τεστ, ζήτησαν οι ελληνικές αρχές να πραγματοποιηθεί και rapid test.

«Έγιναν τυχαία τεστ. Και ελέγχθηκα», είπε ο Terim, προσθέτοντας ότι οι αξιωματικοί του έδωσαν εντολή να τους καλέσει όλους, λέγοντας ότι όλοι θα ελεγχθούν.

Κάλεσαν επίσης κι εκείνους που πέρασαν το σημείο ελέγχου και μπήκαν στο λεωφορείο.

«Μετά από αυτό, υπήρχε μόνο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνουμε: επιστροφή», είπε.

«Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Όταν ρωτήσαμε [γιατί], είπαν ότι θα μας απελάσουν. Δεν δώσαμε τα διαβατήριά μας. Καλέστε πίσω τους ανθρώπους που έχετε σφραγίσει τα διαβατήριά τους», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντάς το “πραγματική κωμωδία”.

Ο Turan εν τω μεταξύ είπε ότι «παρά τη λήψη όλων των μέτρων, αντιμετωπίσαμε συμπεριφορά κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο τρόπος τους ήταν πολύ βίαιος και ασεβής.»

Σε γραπτή δήλωση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgic δήλωσε: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα καλωσορίζει μία από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας μας με μια τέτοια στάση δείχνει τη μισαλλοδοξία της απέναντι στη χώρα μας, ακόμη και στον τομέα του αθλητισμού.»

«Είναι λυπηρό που συναντάμε ένα τέτοιο περιβάλλον, ενώ περιμένουμε έναν φιλικό αγώνα. Αυτή η μεταχείριση δεν ωφελεί ούτε τις γειτονικές σχέσεις ούτε τον αθλητισμό», δήλωσε ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Burak Ozugergin, στο Anadolu Agency.

Από την ελληνική πλευρά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική  αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς πριν μια εβδομάδα είχε κατηγορηθεί από δημοσιεύματα του τύπου ότι είχε επιφυλάξει ειδική μεταχείριση στην αποστολή της ομάδας μπάσκετ της Fenerbahce για τον αγώνα της με τον Παναθηναϊκό, που είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με το δημοσίευμα να περάσουν άτομα που είχαν συμπτώματα COVID-19.

Ο φιλικός αγώνας Ολυμπιακού Galatasaray όπως ήταν φυσικό ακυρώθηκε./ibna