Το Μαυροβούνιο τερμάτισε όλες τις συμβάσεις για μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες για τις οποίες υπήρχε νομική βάση

Το Μαυροβούνιο τερμάτισε όλες τις συμβάσεις για μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες για τις οποίες υπήρχε νομική βάση

Το γραφείο του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Dritan Abazović, αντέδρασε σήμερα στη δήλωση των κατοίκων του Bare Kraljske, οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά της κατασκευής μικρών εγκαταστάσεων υδροηλεκτρικής ενέργειας σε αυτήν την περιοχή, ανέφερε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου στο δελτίο τύπου.

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Abazović πάλι, με χαρά, θα έρθει να στηρίξει τους κατοίκους του Bare Kraljske στην πρόθεσή τους να διατηρήσουν τους ποταμούς και τους φυσικούς πόρους του Μαυροβουνίου. Σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν λήξει όλες οι συμβάσεις για μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες για τις οποίες υπήρχε νομική βάση και ότι αναζητείται λύση για όλους τους άλλους που δεν θα βλάψουν το κράτος του Μαυροβουνίου. Συγκεκριμένα, η επιθεώρηση, σε συνεργασία με τους επιθεωρητές, θα επισκεφθεί σύντομα το Bare Kraljske και θα πραγματοποιήσει μια λεπτομερή μελέτη που θα καθορίσει τη θέση των εγκαταστάσεων μικρών υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, η οποία αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την εξέταση της νομικής βάσης για τη λύση της σύμβασης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια τέτοια προσέγγιση θα αποφέρει αποτελέσματα, όπως σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις καταγγελίας συμβάσεων, που προστατεύουν τα ποτάμια και τους φυσικούς πόρους μας», αναφέρει η απάντηση.

Το γραφείο του Abazović συμμετείχε ενεργά στις αλλαγές του νόμου περί του γραφείου εισαγγελίας, οπότε αναμένουν ότι «μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, αυτός ο βασικός θεσμός θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προστασία των φυσικών πόρων του Μαυροβουνίου».

Το Γραφείο δηλώνει επίσης ότι οι ντόπιοι γνωρίζουν καλά ότι όλα δεν εμπίπτουν άμεσα στην αρμοδιότητα του Αντιπροέδρου, οπότε εκπλήσσονται που κάθε θέμα του απευθύνεται.

Για να αποφευχθούν πολιτικές καταχρήσεις, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα χαρεί να συμμετάσχει σε μια από τις επόμενες διαμαρτυρίες και να μιλήσει με τους ντόπιους. Θα είμαστε πάντα διαθέσιμοι για τους πολίτες, προκειμένου να βρούμε μια λύση σε όλα τα προβλήματα σε μια δίκαιη και ανοιχτή συνομιλία, καταλήγει η απάντηση.

Το Γραφείο του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού υπενθυμίζει ότι ο Abazović υποσχέθηκε την καθιέρωση μορατόριουμ / απαγόρευση κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, το οποίο έκανε η Κυβέρνηση αμέσως μετά τη σύστασή του./ibna