Σλοβενία: Οι πολίτες αποφάσισαν να προστατεύσουν τα ύδατα

Σλοβενία: Οι πολίτες αποφάσισαν να προστατεύσουν τα ύδατα

Οι Σλοβένοι ψηφοφόροι απέρριψαν συντριπτικά το νέο νομοσχέδιο για τα ύδατα σε δημοψήφισμα την Κυριακή. Περισσότεροι από το 86% ψήφισαν κατά, όπως δείχνουν ανεπίσημα αποτελέσματα λίγο πριν τα τελικά. Η νομική απαίτηση ότι τουλάχιστον το 20% όλων των ψηφοφόρων πρέπει να είναι αντίθετη για να απορριφθεί ένας νόμος έχει επίσης ικανοποιηθεί.

Αφού καταμετρήθηκε το περισσότερο από το 99% των ψήφων, το αποτέλεσμα έδειξε 86,6% ψήφους κατά και 13,4% υπέρ του νόμου.

Η προσέλευση ανήλθε στο 46%, η υψηλότερη σε δημοψήφισμα από το 2007. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, ήταν η υψηλότερη στη Λιουμπλιάνα, σχεδόν 50%, και η χαμηλότερη στην εκλογική περιφέρεια Ptuj, με σχεδόν 37% .

Ο νόμος απορρίφθηκε συντριπτικά και στις 88 εκλογικές περιφέρειες.

Το δημοψήφισμα περιεστράφηκε γύρω από τις διατάξεις του νέου νόμου που καθορίζουν την ανάπτυξη παράκτιων, παραλίμνιων και παρόχθιων περιοχών. Ξεκίνησε από ένα λαϊκό κίνημα κυρίως με ΜΚΟ που αντιτάχθηκαν σε διατάξεις που λένε ότι θα οδηγούσαν σε υπερβολική ανάπτυξη, θα έβλαπταν την πρόσβαση του κοινού στα ύδατα και θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τα υπόγεια ύδατα. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε το αντίθετο, λέγοντας ότι η νέα διάταξη θα προστατεύσει τις παράκτιες και παραποτάμιες περιοχές από την υπερβολική ανάπτυξη.

Ο πολιτικός αναλυτής Andraž Zorko δήλωσε στον οργανισμό STA ότι η απόρριψη της νέας νομοθεσίας για τα ύδατα είναι ψήφος μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τον λαό, ο οποίος κατάφερε να κάνει αυτό που η αντιπολίτευση δεν είχε κάνει στο κοινοβούλιο. Η υψηλή προσέλευση θεωρείται ως δείκτης θεμάτων που ενδέχεται να εμφανιστούν σε μελλοντικές εκλογές.

Ο Zorko, αναλυτής του Valicon και οικοδεσπότης ενός πολιτικού podcast, σημείωσε ότι πάνω από 635.000 άτομα ψήφισαν κατά, δηλαδή το ήμισυ του αριθμού όλων των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις γενικές εκλογές του 2018.

«Αυτό είναι ένα ακόμη πολύ απτό σημάδι για το τι θα συνέβαινε σήμερα αν ήταν ημέρα εκλογών», είπε στο STA. «Αυτό σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση de facto δεν έχει πλέον νομιμότητα».

Είπε ότι ένα άλλο ορόσημο που κρίνεται από τις μαρτυρίες στα εκλογικά τμήματα είναι η προσέλευση των νέων, γεγονός που δείχνει ότι η πολιτική γενικά, όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση, θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της στη νομοθεσία./ibna