Τσίπρας σε Kurti: Η ειρήνη στα Βαλκάνια οικοδομείται μόνο με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου

Τσίπρας σε Kurti: Η ειρήνη στα Βαλκάνια οικοδομείται μόνο με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση είχε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα.

Στη συνάντηση της Παρασκευής Αλέξης Τσίπρας και Albin Kurti, συζήτησαν για τη σημασία της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας Κοσσυφοπεδίου, του διαλόγου Βελιγραδίου Πρίστινα με την διαμεσολάβηση της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου πως η ειρήνη στα Βαλκάνια οικοδομείται μόνο με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο όπου ακούγεται από πολλές πηγές ότι η Αθήνα επίκειται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σλοβακία, δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο από τις χώρες της ΕΕ για λόγους που άπτονται της εθνικής τους ασφάλειας και της εθνικής τους κυριαρχίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον τότε Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci. Ήταν η πρώτη φορά, όπου Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσημα με Κοσοβάρο Κυβερνητικό Αξιωματούχο, από το 2008 όταν η Πρίστινα ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Πρίστινα πριν λίγες εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα την κλήση του Έλληνα Πρέσβη στο Βελιγράδι στο Σερβικό Υπουργείο Εξωτερικών για διευκρινήσεις. /ibna