Βουλγαρία: Το απρόβλεπτο των εκλογών είναι ένας σημαντικός παράγων σύμφωνα με την Gallup

Βουλγαρία: Το απρόβλεπτο των εκλογών είναι ένας σημαντικός παράγων σύμφωνα με την Gallup

Το απρόβλεπτο στις προσεχείς εκλογές είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Οι πιθανότητες για την πρώτη θέση είναι μοιρασμένες για δύο κόμματα με ελαφρώς περισσότερες στο κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» λόγω των τάσεων των τελευταίων μηνών και εβδομάδων.

Αυτό είναι το σύντομο συμπέρασμα από ένα στιγμιότυπο των εκλογικών τάσεων, λίγο πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 11ης Ιουλίου.  . Η έρευνα διεξήχθη από την Gallup International Balkan για το Εθνικό Ραδιόφωνο της Βουλγαρίας, μέσω μιας άμεσης συνέντευξης με tablets, μεταξύ 1.010 ενηλίκων Βουλγάρων, αντιπροσωπευτικό δείγμα για τη χώρα.

Οι ψήφοι για τα κόμματα, τους συνασπισμούς και τους υποψηφίους, εάν πραγματοποιούνταν σήμερα οι εκλογές, δείχνουν το ακόλουθο στιγμιότυπο πριν από τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας.

Το 21,3% των ψηφοφόρων στηρίζει το “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” ενώ το GERB-SDS το 20,3%. Σε αυτό το στάδιο, είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ποιο από τα δύο κόμματα θα έρθει πρώτο, καθώς όλα εξαρτώνται από τους διαφορετικούς τύπους κινητοποίησης στα δύο κόμματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Trifonov έχει ανοδική ορμή, ενώ το GERB έχει το αντίθετο. Φυσικά, αυτή τη στιγμή, μέρος των πιθανών ψηφοφόρων του GERB μπορεί να “κρύβεται” λόγω έλλειψης κύρους του κόμματος, σύμφωνα με την ανάλυση της Gallup.

Μέχρι στιγμής, το BSP και ο συνασπισμός του παραμένει τρίτο με 15,9%. Η Δημοκρατική Βουλγαρία και το MRF έχουν παρόμοια αποτελέσματα, με 12,2% και 11,5%, αντίστοιχα. Στην περίπτωση του μειονοτικού MRF, η πιθανή ψηφοφορία από την Τουρκία δημιουργεί μια δυσκολία στην καταγραφή. Η Δημοκρατική Βουλγαρία, από την άλλη, ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο σχηματισμός “Σήκω όρθιος! Έξω η Μαφία” βρίσκεται στο 6,1%. Οι Βούλγαροι Πατριώτες βρίσκονται στο κατώφλι της εισόδου στη Βουλή καθώς ανέβηκαν στο 4%. Οι προοπτικές τους εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το μέγεθος του ορίου και τον βαθμό κινητοποίησης.

Ωστόσο, οι τελευταίες ημέρες και ώρες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, το Vazrazhdane έχει 3,1% και το Βουλγαρικό Καλοκαίρι 2,5%. Και οι δύο σχηματισμοί έχουν φιλοδοξίες για να ξεπεράσουν το όριο. Ο συνασπισμός γύρω από τον Jean Videnov έχει μέχρι στιγμής την εκλογική υποστήριξη του 1%, αλλά σε αυτόν τον τύπο νέων σχηματισμών οι δηλωτικές στάσεις δεν είναι πάντα ο καλύτερος δείκτης.

Με αυτά τα αποτελέσματα, τα τρία κόμματα διαμαρτυρίας δεν έχουν ακόμη την πλειοψηφία. Φυσικά, υπάρχει ο χρόνος που αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Σχεδόν το 50% δηλώνει ότι θα ψηφίσει. Με βάση την έρευνα, αναμένεται ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων να συμμετάσχει στις εκλογές, κοντά στην προσέλευση της 4ης Απριλίου. Ωστόσο, οι προβλέψεις συμμετοχής είναι γενικά εξαιρετικά δύσκολες.

Τουλάχιστον ένας ψηφοφόρος έχει δηλώσει ότι “δεν υποστηρίζει κανέναν.” Τα μη έγκυρα ψηφοδέλτια αναμένεται επίσης να ελαχιστοποιηθούν λόγω της ψηφοφορίας στο μηχάνημα.

Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου. Το απόλυτο μέγιστο σφάλμα είναι ± 3,1% στο 50%. Το 1% του συνολικού δείγματος ισούται με περίπου 55 χιλιάδες άτομα./ibna