Β-Ε: Ο Štefánek δημοσίευσε την έκθεση σχετικά με τη διερευνητική αποστολή του

Β-Ε: Ο Štefánek δημοσίευσε την έκθεση σχετικά με τη διερευνητική αποστολή του

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες, πρέσβης Drahoslav Štefánek δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την διερευνητική αποστολή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο στόχος της αποστολής ήταν να παράσχει μια εικόνα της τρέχουσας κατάστασης των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με έμφαση σε ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά, ασυνόδευτων και διαχωρισμένων παιδιών και γυναικών. Η έκθεση επικεντρώνεται σε πτυχές που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων, συγκεκριμένα: οι συνθήκες υποδοχής, η αντιμετώπιση ευάλωτων κατηγοριών και η πρόσβαση στο άσυλο.

Μεταξύ των ευρημάτων, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Ειδικός Εκπρόσωπος συνιστά τη στήριξη των αρχών να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια εθνική πολιτική ικανή να διαρθρώσει και να συντονίσει τη θεσμική αντίδραση της χώρας σε μεταναστευτικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις. Προτείνει επίσης την ενίσχυση της παροχής των απαραίτητων υπηρεσιών, όπως διαμονή, προμήθεια τροφίμων και υποστήριξη στην πρόληψη Covid-19, προσαρμοσμένη στέγαση για ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά, καθώς και μέτρα αντιμετώπισης μεταξύ των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο – ιδίως στο καντόνι Una-Sana – μέσω χρηματοδοτικής στήριξης από την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ζητήθηκε από τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, οι συνθήκες στο στρατόπεδο έκτακτης ανάγκης στη Lipa ήταν σκληρές και τρομερές, εκτός από τις έντονες χιονοπτώσεις. Το στρατόπεδο φιλοξένησε περίπου 1.000 άντρες, που ζούσαν σε μεγάλες στρατιωτικές σκηνές που θερμαίνονταν από αερόθερμα, που λειτουργούσαν από ηλεκτροπαραγωγούς. Ωστόσο, διασφαλίστηκαν οι βασικές ανάγκες των κατοίκων. Οι αρχές έκαναν το καλύτερό τους στις δραματικές συνθήκες και ευτυχώς δεν καταγράφηκαν θύματα ούτε σοβαρές περιπτώσεις βλάβης στην υγεία. Για να αποφευχθεί η επανάληψη αυτής της χειμερινής κρίσης, είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας σταθερής βάσης για μια βιώσιμη λύση στην περιοχή Bihac», δήλωσε ο Ειδικός Εκπρόσωπος Drahoslav Štefánek.

Η έκθεση βασίζεται στα κύρια συμπεράσματα και τις συστάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση που συνέταξε το πρώην SRSG για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019./ibna