Μαυροβούνιο – ΗΠΑ για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Μαυροβούνιο – ΗΠΑ για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić φιλοξένησε σήμερα τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Matthew Palmer, δήλωσε η κυβέρνηση στο δελτίο τύπου.

Ο πρωθυπουργός Krivokapić εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει επίσημες απόψεις και οπτικές με τον ανώτατο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος είναι εξαιρετικός εμπειρογνώμονας στην οικονομική και πολιτική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Krivokapić επεσήμανε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να βρούμε νέους τρόπους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδίως στον οικονομικό τομέα, δεδομένου ότι η πανδημία COVID-19 άφησε σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε όλες τις εθνικές οικονομίες.

«Προς το παρόν, δεδομένου ότι τα έσοδα από τον τουρισμό είναι τα πιο σημαντικά για τον προϋπολογισμό της χώρας μας, η κυβέρνηση είναι σαφώς αποφασισμένη ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η υψηλή αυξανόμενη τάση των εμβολιασμένων πολιτών του Μαυροβουνίου, προκειμένου να συνεχίσει να είναι κοινότητα που είναι ασφαλής για τους επισκέπτες και για να αντιμετωπίσουμε σταθερά τις επόμενες προκλήσεις. Είμαστε ευγνώμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συνεχή υποστήριξη και βοήθεια στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Krivokapić.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου τόνισε ότι ο οικονομικός διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να επιτευχθούν γρήγορα συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα είναι πολύτιμα για τους πολίτες του Μαυροβουνίου, οι οποίοι είναι σταθερά αφοσιωμένοι στο φιλοευρωπαϊκό μονοπάτι. Σημείωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτήν τη διαδικασία υπήρξε τεράστια μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ότι απαιτείται στο μέλλον, ιδίως στον τομέα των επενδύσεων των ΗΠΑ σε βασικά έργα υποδομής, ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και την εντατικοποίηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την ορατή τάση στενής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, στην οποία τα Δυτικά Βαλκάνια αναγνωρίζουν την προοπτική και το ενδιαφέρον τους.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Palmer ευχαρίστησε για το θερμό καλωσόρισμα και εξέφρασε σαφή υποστήριξη για το ευρωπαϊκό μέλλον του Μαυροβουνίου.

Ο Palmer τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι φιλικές και σταθερές και ότι υπάρχει περιθώριο για την ενδυνάμωση τους, ιδίως στον τομέα της οικονομίας, προσθέτοντας ότι οι μελλοντικές διπλωματικές επαφές θα οδηγήσουν σε αυτόν τον στόχο.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία υψηλού επιπέδου.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στο Μαυροβούνιο, ο Palmer συναντήθηκε με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως ο Πρόεδρος Milo Đukanović και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Aleksa Bečić./ibna