Η Κροατία είναι έτοιμη για τη Schengen

Η Κροατία είναι έτοιμη για τη Schengen

Η Κροατία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη Schengen, αναφέρεται σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε την Πέμπτη, στο οποίο η Κροατία καλείται επίσης να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις όσον αφορά την παροχή κατάρτισης στο συνοριακό προσωπικό και να επιμείνει σε εμπεριστατωμένη αξιολόγηση του σεβασμού στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κροατία το Νοέμβριο του 2020, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του κεκτημένου Schengen, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε με 505 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 54 αποχές .

Όλοι εκτός από δύο Κροάτες ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος. Αυτοί οι δύο που καταψήφισαν ήταν ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Ladislav Ilčić, και ανεξάρτητος βουλευτής του ΕΚ Mislav Kolakušić.

Το Κοινοβούλιο κάλεσε επίσης την Κροατία να αντιμετωπίσει τις διαπιστωθείσες ελλείψεις, ιδίως όσον αφορά την κατάρτιση του προσωπικού, τον αριθμό των αξιωματικών και την ικανότητα προστασίας των χερσαίων συνόρων και να συνεχίσει σε μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων μετά από επανειλημμένες εκθέσεις ΜΚΟ και ΜΜΕ σχετικά με την κακοποίηση, τη βία και την ώθηση μεταναστών από συνοριακούς αστυνομικούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, το έγγραφο χαιρετίζει τη δημιουργία ανεξάρτητων μηχανισμών για την παρακολούθηση των ενεργειών των αστυνομικών έναντι παράνομων μεταναστών και αιτούντων διεθνή προστασία.

Η Κροατία αναμένει ότι η ένταξή της στον χώρο Schengen θα μπορούσε να είναι στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ στη Σλοβενία ​​το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic στα τέλη Μαΐου.

Τον Οκτώβριο του 2019, η Επιτροπή δήλωσε ότι η Κροατία πληρούσε τα κριτήρια ένταξης στον χώρο Schengen, ενώ στις αρχές Ιουνίου κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να δεχθούν την Κροατία στον χώρο Schengen.

Όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είναι μέλη της Schengen, όπως και τέσσερις χώρες εκτός ΕΕ – Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάιν.

Το ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρισμοί για βία κατά των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν διεθνή προστασία, και για παράνομες πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά κανένα κράτος μέλος δεν αναφέρεται ρητά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι η ΕΕ δεν διαθέτει ανεπτυγμένο μηχανισμό παρακολούθησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά της σύνορα, ο οποίος πρέπει να αλλάξει.

Το Κοινοβούλιο ανησυχεί βαθιά για τις συνεχείς και σοβαρές αναφορές σχετικά με τη βία και τα pushbacks στα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένου από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και στη συνέχεια προς μια τρίτη χώρα./ibna