Σερβία: Μέχρι το τέλος του έτους το δημοψήφισμα για τις Συνταγματικές Αλλαγές, σύμφωνα με τον Dačić

Σερβία: Μέχρι το τέλος του έτους το δημοψήφισμα για τις Συνταγματικές Αλλαγές, σύμφωνα με τον Dačić

Η προθεσμία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του Συντάγματος είναι μέχρι το τέλος του έτους, είπε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, Ivica Dačić.

Είπε ότι, εάν πρόκειται να γίνουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές το επόμενο έτος, οι αλλαγές στο Σύνταγμα πρέπει να εγκριθούν πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Τόνισε ότι θα διεξαχθούν σήμερα διαβουλεύσεις για την αλλαγή του Συντάγματος, στις οποίες θα παρευρεθούν η Πρωθυπουργός Ana Brnabić, η Υπουργός Δικαιοσύνης Maja Popović, η Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων Jelena Žarić, καθώς και εκπρόσωποι της ομάδας εργασίας, το δικαστικό σώμα …

Ο Dačić υπενθύμισε στην τηλεόραση Κ1 ότι είναι θέμα αλλαγής των διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν τη δικαστική εξουσία.

Ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν ασκεί πίεση στις χώρες της περιοχής και στην Πρίστινα να εγκρίνουν το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα, αλλά ότι είναι η κολακεία και η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας πως μόνο η Σερβία δεν καταδικάζει τη γενοκτονία.

Ο Dačić είπε στον Κ1 ότι η Σερβία δεν δικαιολόγησε ποτέ τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα, αλλά ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία καταδικάζεται μόνο ένα έγκλημα, αλλά όχι εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον του σερβικού λαού.

«Αν κάποιος θέλει να είναι δίκαιος, τότε πρέπει να καταδικάσει όλα τα εγκλήματα» είπε ο Dačić.

Ερωτηθείς εάν το κείμενο του ψηφίσματος σχετικά με τη Σρεμπρένιτσα στην Πρίστινα είναι το ίδιο με αυτό που εγκρίθηκε στην Ποντγκόριτσα, ο Dačić είπε ότι δεν είδε το κείμενο, αλλά υποθέτει ότι ήταν «ένα και στο ίδιο κλισέ».

«Νομίζω ότι για πολλά χρόνια κανείς δεν έχει εφεύρει κάποιες λέξεις που θα ήταν συγκεκριμένες, αλλά διάφορα ψηφίσματα υιοθετούνται σε όλο τον κόσμο που καταλήγουν σε ένα πράγμα, στο να καταδικάσουν τη γενοκτονία και αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει καθόλου» είπε ο Dačić.

Υπενθυμίζει ότι το Μαυροβούνιο ενέκρινε το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα το 2011, το οποίο καταδίκασε το έγκλημα, ωστόσο, είπε, ότι το ψήφισμα πιθανότατα δεν ήταν κατάλληλο, επειδή δεν αναφέρεται η «γενοκτονία».

Ο Dačić δήλωσε ότι η Σερβία είχε καλέσει προηγουμένως όλα τα κοινοβούλια των άλλων χωρών να καταδικάσουν όλα τα εγκλήματα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Ρώτησε τι θα συμβεί αν η Σερβία υιοθετήσει ψήφισμα σχετικά με τη γενοκτονία στο Jasenovac και αν η Κροατία θα το καταλάβαινε αν στρεφόταν εναντίον του λαού της.

«Είναι μια θλιβερή κατάσταση που το έγκλημα εναντίον των Σέρβων δεν είναι είδηση και δεν αξίζει προσοχή» είπε ο Dačić.

Πρόσθεσε ότι με αυτά τα ψηφίσματα, το βλέμμα είναι και πάλι στο παρελθόν, και με μια τέτοια άποψη, επισημαίνει, η περιοχή δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ./ibna