Β-Ε: Το Κοσσυφοπέδιο ενέκρινε Ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα, αντιδράσεις στη Β-Ε

Β-Ε: Το Κοσσυφοπέδιο ενέκρινε Ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα, αντιδράσεις στη Β-Ε

Οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου ενέκριναν την Τετάρτη το ψήφισμα που καταδικάζει τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα εναντίον του βοσνιακού πληθυσμού και όλες τις άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι περισσότεροι Βόσνιοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν αυτήν την κίνηση της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου. «Η αλήθεια για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα αποδείχθηκε από το διεθνές δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και όλοι στον κόσμο και η περιοχή θα πρέπει να τη σεβαστούν», δήλωσε το βοσνιακό μέλος της προεδρίας της Β-Ε, Šefik Džaferović, καλωσορίζοντας την απόφαση της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου να εγκρίνει το ψήφισμα για Σρεμπρένιτσα.

Ο Džaferović σημείωσε ότι μόνο με βάση την αλήθεια και τη δικαιοσύνη μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να οικοδομηθούν υγιείς σχέσεις και να ενισχυθεί η ειρήνη σε αυτό το μέρος της Ευρώπης.

Σε επιστολή που απευθύνθηκε σε βουλευτές στο Κοσσυφοπέδιο, οι Μητέρες της Ένωσης Σρεμπρένιτσα τους ευχαρίστησαν για την έγκριση του ψηφίσματος, το οποίο καταδικάζει τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995, λέγοντας ότι αποτελεί σημαντική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

«Σας ευχαριστούμε που δείξατε στον κόσμο ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η συμφιλίωση είναι οι προτεραιότητες που επιδιώκετε, αλλά επίσης ότι αυτές οι αξίες δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν και να καταδικάσουμε τη γενοκτονία και όλα τα άλλα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία», ανέφερε η επιστολή .

Σημείωσε ότι η Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα είναι «το χειρότερο έγκλημα που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο» και ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί, καθώς η άρνηση ότι συνέβη αντιπροσωπεύει «την τελική φάση της γενοκτονίας».

«Μπορούμε μόνο να σταματήσουμε την πανταχού παρούσα πρακτική να δοξάζουμε εγκληματίες πολέμου και να αρνούμαστε μαζί τα εγκλήματα πολέμου. Η έγκριση του ψηφίσματος που καταδικάζει τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα είναι ένα βήμα προς αυτόν τον στόχο», ανέφερε η επιστολή.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι «οι σερβικές δυνάμεις του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας (VRS) πραγματοποίησαν σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και στα περίχωρά της για αρκετές ημέρες, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 8.000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά».

Το ψήφισμα εκφράζει τη συμπάθεια και τη βαθιά λύπη του για τα αθώα θύματα και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες. Οποιαδήποτε δημόσια και εσκεμμένη άρνηση της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, με σκοπό τη δυσφήμιση των θυμάτων και την κάλυψη των κινήτρων για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, θα καταδικαστεί έντονα.

Η κυβέρνηση και άλλοι κρατικοί θεσμοί καλούνται να κηρύξουν την 11η Ιουλίου ως την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα. Το ψήφισμα καλεί τα κράτη να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και τη διάπραξη της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα./ibna