Μαυροβούνιο: Η συνάντηση των πολιτικών κομμάτων ξεκίνησε χωρίς τους εκπροσώπους του DF

Μαυροβούνιο: Η συνάντηση των πολιτικών κομμάτων ξεκίνησε χωρίς τους εκπροσώπους του DF

Οι εκπρόσωποι των περισσότερων πολιτικών κομμάτων, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Κοινοβουλίου Aleksa Bečić, ξεκίνησαν διάλογο την Τετάρτη με στόχο την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων που είναι σημαντικά για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας του Μαυροβουνίου. Εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Μετώπου (DF), όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα, δεν παρευρίσκονται στη συνάντηση.

Στη συνάντηση είναι οι Boris Bogdanović (Δημοκρατικοί), Goran Đurović (URA), Srđan Pavičević (CIVIS), Miodrag Lekić (Demos), Ivan Vuković (DPS), Ivan Brajović (SD), Rasko Konjević (SDP), Andrija Popović (LP) ), Fatmir Đeka (Δημοκρατικό Κόμμα), Nik Đeljošaj (Αλβανική Εναλλακτική) και Ervin Ibrahimović (BS).

Σε πρόσκληση που εστάλη στους προέδρους των κυβερνώντων κομμάτων και της αντιπολίτευσης, ο Bečić δήλωσε ότι η κοινή τους υποχρέωση είναι να επιταχύνουν την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, ως βασικό στόχο εξωτερικής πολιτικής γύρω από τον οποίο υπάρχει πολιτική συναίνεση στην κοινωνία και τεράστια υποστήριξη από τους πολίτες.

«Σε αυτόν τον δρόμο, οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτήν τη σύγκληση του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, δηλαδή, από τα κοινοβουλευτικά πολιτικά θέματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Bečić.

Δήλωσε ότι εδώ και πολλά χρόνια, το Μαυροβούνιο απέτυχε να μεταρρυθμίσει την εκλογική νομοθεσία, να ξεμπλοκάρει την κατάσταση στη δικαιοσύνη και να λύσει το πρόβλημα των συνεχών εκλογικών διαδικασιών σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που πολύ συχνά παραλύει το σύστημα στο σύνολό του.

Όπως είπε, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων ή τριών πέμπτων στη Συνέλευση για την επίλυση πολλών από αυτά τα ζητήματα.

«Επομένως, όλα προηγουμένως επιβάλλουν την ανάγκη έναρξης διαλόγου για τα εν λόγω ζητήματα. Εάν αυτές οι διαδικασίες ήταν εύκολες και απλές, πιθανότατα θα είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία ακόμη και νωρίτερα», αναφέρεται στην πρόσκληση του Bečić.

Είπε ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για μια λύση, «και χωρίς διάλογο, είμαστε σίγουρα καταδικασμένοι σε αποτυχία».

«Αναμένοντας ότι όλοι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια πολιτική θυσία για έναν υψηλότερο στόχο, πιστεύοντας ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υπερβαίνει τα συμφέροντα οποιουδήποτε ατόμου και πολιτικού κόμματος, χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να σας προσκαλέσω στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης», καταλήγει η πρόσκληση./ibna