Κροατία: Η ΕE αναθεώρησε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ

Κροατία: Η ΕE αναθεώρησε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ της Κροατίας για φέτος σε 5,4% από 5,0% που προβλεπόταν αυτή την άνοιξη, ενώ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το επόμενο έτος, σε 5,9% από 6,1%.

«Το ΑΕΠ της Κροατίας αυξήθηκε σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (5,8% qoq), συνεχίζοντας τις ισχυρές επιδόσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Σε ετήσια βάση, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,4% το 2021 και 5,9% το 2022. Πρόκειται για μια ελαφρώς ταχύτερη ανάκαμψη από ό, τι αναμενόταν την άνοιξη, κυρίως λόγω του ισχυρού αποτελέσματος του πρώτου τριμήνου και των θετικών δεικτών υψηλής συχνότητας σχετικά με τις προοπτικές κατανάλωσης, κατασκευών, βιομηχανίας και τουρισμού», δήλωσε η Επιτροπή στη θερινή πρόβλεψη του 2021, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

Η Επιτροπή δημοσίευσε ένα πλήρες σύνολο μακροοικονομικών προβλέψεων για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της την άνοιξη (Μάιος) και το φθινόπωρο (Νοέμβριος), καθώς και τις ενδιάμεσες προβλέψεις για την ενημέρωση των στοιχείων του ΑΕΠ και του πληθωρισμού το χειμώνα (Φεβρουάριος) και το καλοκαίρι (Ιούλιος).

«Από την άνοιξη, οι περιορισμοί Covid-19 έχουν χαλαρώσει περαιτέρω, σύμφωνα με τις βελτιώσεις στην κατάσταση της υγείας, οι οποίες οφείλονται εν μέρει στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Το συναίσθημα των καταναλωτών και άλλοι δείκτες υψηλής συχνότητας συνέχισαν να βελτιώνονται έως τον Μάιο, υποδηλώνοντας την επανάληψη των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας αυξάνεται στους τομείς της φιλοξενίας και της πληροφορικής καθώς και στις κατασκευές, κάτι που συμβαδίζει με την ισχυρή απόδοση των επενδυτικών δεδομένων.

«Η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του ορίζοντα πρόβλεψης, υποστηριζόμενη από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η τουριστική σεζόν αναμένεται να παραμείνει πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019, αλλά σημαντικά ισχυρότερη από πέρυσι. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές υπηρεσιών θα πρέπει να παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη. Οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται επίσης να έχουν καλή απόδοση, λόγω της ισχυρής ζήτησης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους.

«Αφού παρέμειναν στάσιμα το 2020, οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται ξανά το 2021, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ έφτασε το 2,4% τον Μάιο, ο βασικός πληθωρισμός παρέμεινε μάλλον χαμηλός στο 0,4%», ανέφερε η έκθεση.

Συνολικά, ο ΕνΔΤΚ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,5% φέτος και 1,3% το 2022, ανέφερε η Επιτροπή./ibna