Νέο γύρο διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα σε τεχνικό επίπεδο, φιλοξενεί ο Lajcak

Νέο γύρο διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα σε τεχνικό επίπεδο, φιλοξενεί ο Lajcak

Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Peter Stano στο Πρακτορείο Tanjug, της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου θα ηγείται από τον διευθυντή του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Petar Petkovic και από την Πρίστινα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Besnik Bislimi, για πρώτη φορά ως επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων.

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών του Βελιγραδίου και της Πρίστινα θα φιλοξενηθεί από τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ, Miroslav Lajcak.

Παρόλο που ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Josep Borrell ανακοίνωσε νέο γύρο διαλόγου υψηλού επιπέδου στα τέλη Ιουλίου, ο Stano δήλωσε ότι «πιθανή συνάντηση» μεταξύ του Σέρβου Προέδρου Aleksandar Vučić και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti, θα ανακοινωθεί «όταν έρθει» o χρόνος».

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο θα προγραμματιστεί σε σχέση με αυτό που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των εμπειρογνωμόνων για τα αμφισβητούμενα θέματα.

«Εάν τα επίμαχα θέματα δεν επιλυθούν σε τεχνικό επίπεδο, θα προγραμματιστεί μια νέα συνάντηση εμπειρογνωμόνων. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η οριστικοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεδρίαση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο» μεταδίδει ο Tanjug από τις Βρυξέλλες.

Πριν από τον σημερινό γύρο συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, ο Petar Petkovic είπε στον Tanjug ότι η αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου θα θέσει, πάνω απ’ όλα, το ζήτημα της ίδρυσης της Ένωσης Σερβικών Δήμων, αλλά θα επιμείνει και σε άλλα σημαντικά θέματα που πρέπει να επιλύσει η Πρίστινα όπως το ζήτημα της ενέργειας, της ελεύθερης κυκλοφορίας και του ζητήματος των αγνοουμένων, το οποίο δεν είναι μόνο τεχνικό, αλλά και πολιτιστικό ζήτημα.

Τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες για να αναφέρει όλα τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, και αφορά πολλές επιθέσεις, πιέσεις και απειλές για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να διαπραγματευτούμε και ότι ο διάλογος και η εκπλήρωση της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης.

Η Εθνοσυνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει ορισμένα θέματα την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένου του «σχεδίου ψηφίσματος που καταδικάζει τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα» και την εφαρμογή της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον.

Η σύνοδος αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00, ενώ υπάρχουν 11 θέματα στην ημερήσια διάταξη, ένα από τα οποία είναι η κοινοβουλευτική συζήτηση για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει η “Koha Ditore”.

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όπως αναφέρει η “Koha”, είναι «ο διορισμός επτά μελών του Συμβουλίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κοσσυφοπεδίου»./ibna