Βόρεια Μακεδονία: Το ψήφισμα του VMRO-DPMNE υποστηρίζεται από SDSM, DOM, LDP και DS, ενώ απέχει το αλβανικό μπλοκ

Βόρεια Μακεδονία: Το ψήφισμα του VMRO-DPMNE υποστηρίζεται από SDSM, DOM, LDP και DS, ενώ απέχει το αλβανικό μπλοκ

Μετά την υποστήριξη του ψηφίσματος του VMRO-DPMNE για τις εθνικές κόκκινες γραμμές της Βόρειας Μακεδονίας, που υποστηρίχθηκε από τα κόμματα SDSM, DOM, LDP και DS, μπήκε στη συζήτηση επίσης από τα κόμματα του αλβανικού μπλοκ. Το DUI απαιτεί εναρμόνιση του κειμένου μεταξύ όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ το AA (Συμμαχία για τους Αλβανούς) και το Alternative αναμένουν τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, τόσο το κυβερνών DUI όσο και ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός Alliance for Albanians (AA) και Alternative έχουν δηλώσει ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το ψήφισμα να μην βλάψει την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας.

Το πρόβλημα για το AA και το Alternativa είναι ότι το DUI και το SDSM δεν έχουν κοινή θέση για το ψήφισμα.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα. Είχαμε μια δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Bujar Osmani ότι αυτό το ψήφισμα βλάπτει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αλλά είχαμε επίσης μια δήλωση του βουλευτή του SDSM Kostadinov ότι αυτό το ψήφισμα είναι καλό. Θα ήταν λογικό τα κυβερνώντα κόμματα να έχουν μια κοινή θέση, δήλωσε ο Halil Snopce από τον συνασπισμό AA και Alternative, προτρέποντας την κυβέρνηση να είναι προσεκτική.

«Είναι σημαντικό για εμάς η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει τις διαδικασίες ένταξης, για την κυβέρνηση και την κοινωνία στο σύνολό της να συνεχίσουν τις προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ, αυτός είναι ο κύριος στόχος. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική τόσο στις συνομιλίες όσο και στις μεταρρυθμίσεις. «Οι καλές σχέσεις στην περιοχή είναι πολύ σημαντικές για εμάς και, κατά συνέπεια, με τη Βουλγαρία», δήλωσε ο Snopche.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της κοινοβουλευτικής ομάδας του DUI Arbr Ademi, είναι απαραίτητο να εναρμονιστεί το ψήφισμα μεταξύ όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ως εγγύηση ότι το κείμενο δεν θα βλάψει την πορεία της χώρας προς την ΕΕ. Πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα που θα ήταν αντίθετο με την ένταξη στην ΕΕ.

«Το DUI πιστεύει ότι η γλωσσική, ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα δεν είναι θέμα συζήτησης και δεν είναι θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε την ανάγκη εναρμόνισης του κειμένου του ψηφίσματος μεταξύ όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βλάψει τον βηματισμό μας προς την ΕΕ, δήλωσε χθες ο Ademi μετά από συνάντηση με τον βουλευτή Antonio Milososki από το VMRO-DPMNE.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και Γενικός Γραμματέας του SDSM, Ljupko Nikolovski από το Berovo, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει οποιοδήποτε ψήφισμα ή δήλωση που προστατεύει τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Ωστόσο, ο Nikolovski υπενθύμισε ότι αυτή η γενιά, μετά από τρεις δεκαετίες συζητήσεων και υποσχόμενης ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, έκανε το σωστό βήμα – φέρνοντας τη χώρα στο ΝΑΤΟ με διατηρημένη την ταυτότητα, τη γλώσσα και όλα τα μακεδονικά. Η σημαία μας, πρόσθεσε ο Nikolovski, κυματίζει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός καθόταν με τους συναδέλφους και τους προέδρους του σε ένα τραπέζι στο οποίο έχουμε επίσης φωνή.

«Γίνεται σαφές ότι όλοι προστατεύουμε τη γλώσσα και την ταυτότητα και ό, τι είναι μακεδονικό. Δεν είναι καθόλου θέμα και δεν χρειάζεται να αμφισβητηθεί καθόλου το ψήφισμα. Θα υποστηρίξουμε το ψήφισμα. Πιστεύουμε ότι όλες οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν στο Κοινοβούλιο και, ως εκ τούτου, επιβεβαιώνουμε ότι ούτε η γλώσσα, ούτε οι ιδιαιτερότητες, ούτε η ταυτότητα τέθηκαν στο τραπέζι ή διαπραγματεύθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι μεγάλοι παγκόσμιοι ηγέτες πριν από λίγες μέρες στην Οχρίδα έστειλαν ένα μήνυμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για όλα όσα πρέπει να κάνουμε και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λύσει το πρόβλημα εσωτερικά για αυτή την τροχοπέδη που έχουμε. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα σχετίζεται με το ζήτημα της γλώσσας και της ταυτότητας και ό, τι είναι μακεδονικό και που έχει επιβεβαιωθεί, δήλωσε ο Nikolovski.

Το VMRO-DPMNE εξέφρασε την ελπίδα ότι το SDSM θα παραμείνει συνεπές με όσα ειπώθηκαν και θα υποστηρίξει το ψήφισμα, χωρίς να προσπαθήσει να το εμποδίσει και να το σταματήσει μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Υπενθύμισε ότι περιέχει τις κόκκινες γραμμές που προστατεύουν την ταυτότητα.

«Το VMRO-DPMNE συνεχίζει να ενώνει και να οδηγεί την Βόρεια Μακεδονία προς την κατεύθυνση της εθνικής ενότητας και ευημερίας. Το ψήφισμα που προτείναμε, το οποίο είναι καρπός των κοινών θέσεων των MANU, UKIM και MOC – OA θα προστατεύσει τις εθνικές κόκκινες γραμμές, γύρω από τις οποίες δεν πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί. Αυτό το ψήφισμα αντικατοπτρίζει τη στάση των ανθρώπων. Είναι καιρός η Βόρεια Μακεδονία να σταματήσει την κακή διπλωματία του παζαριού. Είναι καιρός για τη σταθερότητα της εξωτερικής πολιτικής. Ήρθε η ώρα για την Βόρεια Μακεδονία για όλους τους ανθρώπους» ανακοίνωσε το VMRO-DPMNE σε δήλωση του κόμματος.

Το ψήφισμα εξακολουθεί να είναι σε προσχέδιο έκδοσης και το VMRO-DPMNE τις τελευταίες ημέρες άσκησε πιέσεις στα κοινοβουλευτικά κόμματα να γίνει αποδεκτό./ibna