Μαυροβούνιο: Ο Krivokapić σε επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της ΕΤΑΑ Renaud-Basso

Μαυροβούνιο: Ο Krivokapić σε επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της ΕΤΑΑ Renaud-Basso

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συναντήθηκε σήμερα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) Odile Renaud-Basso και τους συνεργάτες της, δήλωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου στο δελτίο τύπου.

Ο Krivokapić εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι είναι ο πρώτος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την έδρα της ΕΤΑΑ μετά την πανδημία COVID-19 και ότι έχει την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που έχουν σημασία για το μέλλον του Μαυροβουνίου με έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, παρά την επιβάρυνση από περίπλοκες πολιτικές σχέσεις, οικονομικές συνέπειες που προκλήθηκαν από κορωνοϊό και μη βιώσιμα δημόσια οικονομικά, κατόρθωσε να επιδιορθώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επιδημιολογική κατάσταση που προκαλείται από τον κορωνοϊό, αλλά και να βοηθήσει τους πολίτες και την οικονομία φέρουν το βάρος της υγείας και της οικονομικής κρίσης.

Τα αποτελέσματα της κυβέρνησης μέχρι στιγμής, σε μόλις 200 ημέρες εργασίας, μας δίνουν το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε τα πρότυπα των πιο ανεπτυγμένων χωρών στην Ευρώπη πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχει ο λόγος αισιοδοξίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Krivokapić. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την έγκριση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη με τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη συνολική οικονομική βιωσιμότητα.

Ο Krivokapić επεσήμανε ότι τα φετινά καλοκαιρινά αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού δημιουργούν πραγματική ελπίδα ότι η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα πάρει την απαραίτητη οικονομική δυναμική για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια απαιτητική περίοδο, να διατηρήσει την κοινωνική ασφάλιση και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να δημιουργήσει μια ευκαιρία στην ενίσχυση διαφορετικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση έχει το καθήκον να κάνει το Μαυροβούνιο διαφορετικό και οικονομικά ανεπτυγμένο. Αν και η υποστήριξή σας στο Μαυροβούνιο μέχρι στιγμής ήταν γενναιόδωρη, περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη, ώστε να μπορούμε να υλοποιήσουμε όλα τα έργα που έχουν ξεκινήσει και προγραμματιστεί. Το Μαυροβούνιο πρέπει επίσης να γίνει μια πλήρως προσβάσιμη χώρα όσον αφορά την οδική κυκλοφορία. Δεν χρειαζόμαστε αυτοκινητόδρομο μόνο για τον τουρισμό, αλλά για το τρίτο έργο, το οποίο είναι το Λιμάνι του Μπαρ. Εάν έχετε ένα τέτοιο λιμάνι και δεν το χρησιμοποιείτε, δεν είναι καλό για το Μαυροβούνιο ή την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό που βλέπουμε, ως το μεγαλύτερο δυναμικό του λιμανιού του Bar είναι η λιμενική κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων, δήλωσε ο Krivokapić.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι κατά τη διαδικασία της ανάπτυξης της οικονομίας και της επίτευξης ευρωπαϊκών προτύπων, η κυβέρνηση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη διεθνών εταίρων που κατά την προηγούμενη περίοδο έδωσαν, και συνεχίζουν να παρέχουν, μια συγκεκριμένη και ορατή συμβολή στην ανάπτυξη της κοινωνίας του Μαυροβουνίου. Η συμβολή της ΕΤΑΑ είναι τεράστια, ιδίως στον τομέα των οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, της ενέργειας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ελπίζω ότι μια εντατική επικοινωνία μας θα δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα και ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ανακεφαλαιώσουμε αυτό που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής για Επενδύσεις τον Φεβρουάριο και να δούμε καλά, απτά αποτελέσματα, δήλωσε ο Krivokapić.

Η Πρόεδρος της ΕΤΑΑ Odile Renaud-Basso εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση που είχε την ευκαιρία να καλωσορίσει την πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου.

Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα σας και να σας στηρίξουμε κατά την οικονομική ανάκαμψη. Η υποστήριξη είναι σίγουρα απαραίτητη, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για όλους. Πρέπει να σας ευχαριστήσω και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή σας για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Όπως γνωρίζετε, επικεντρωνόμαστε στην παροχή βοήθειας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε έργα υποδομής που μπορούν να κάνουν τη ζωή καλύτερη για όλους τους πολίτες, δήλωσε ο Basso.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΑ επεσήμανε τις φυσικές δυνατότητες που διαθέτει το Μαυροβούνιο, οι οποίες δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί. Η Basso έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ενεργειακά έργα, ειδικά για τα αιολικά και ηλιακά, και η ΕΤΑΑ είναι έτοιμη να παράσχει σημαντική υποστήριξη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Jakov Milatović, ο οποίος είπε ότι η ΕΤΑΑ είναι ένας σημαντικός θεσμικός επενδυτής και αντιπροσωπεύει ισχυρή υποστήριξη για την οικονομική ανάπτυξη του Μαυροβουνίου, τόσο από άποψη χρηματοδότησης όσο και από τεχνική βοήθεια./ibna