Ο Σλοβένος πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša δήλωσε στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ότι πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσει η ΕΕ να ενεργεί πιο στρατηγικά, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων. Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ, είπε ότι η πρώτη βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα ήταν να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Καθώς όλοι αναρωτιούνται τι βρίσκεται το φθινόπωρο, ο Janša θεωρεί ότι είναι σημαντικό να πείσει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. «Κάθε πολίτης πρέπει να κάνει τα πάντα για να σταματήσει η πανδημία», είπε, προσθέτοντας ότι οι ad hoc λύσεις πρέπει να αντικατασταθούν από βιώσιμα διαρθρωτικά μέτρα.

Υπογράμμισε επιπλέον την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη, τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, μια Ένωση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, το κράτος δικαίου και ισότιμα ​​πρότυπα για όλους και το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου καθώς παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας. Επισήμανε μια αξιόπιστη και ασφαλή ΕΕ ικανή να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη γειτονιά της.

Ο Janša κάλεσε όλους να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για το ευρωπαϊκό μέλλον ως μέρος της επόμενης προτεραιότητας της Σλοβενίας – της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Είναι πεπεισμένος ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στη συζήτηση, ακόμη και αν οι απόψεις τους είναι αντίθετες, υποστηρίζοντας ότι άλλοι δεν πρέπει να διδάσκουν τους Ευρωπαίους για το ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο Janša επεσήμανε τον σεβασμό του κράτους δικαίου λέγοντας ότι πρέπει να ισχύουν ίσα πρότυπα για όλες τις χώρες της ΕΕ ως μέσο ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Πρέπει να είναι σαφές ότι στο τέλος, είναι ένα ανεξάρτητο δικαστικό όργανο, όχι ένα πολιτικό όργανο που λαμβάνει την τελική απόφαση, το οποίο καθιστά την ποιότητα του δικαστικού σώματος ιδιαίτερα σημαντική, είπε.

Ο Janša είπε επίσης ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα μπροστά στα Δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι εάν η ΕΕ δεν είναι ενεργή, θα είναι κάποιος άλλος με διαφορετικά συμφέροντα.

Η Σλοβενική Προεδρία θα επικεντρωθεί επίσης στην ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ο Janša. Ανακοίνωσε ότι την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκληρωτικών Καθεστώτων στις 23 Αυγούστου, η Σλοβενία ​​θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τόνισε το ρόλο των αξιών και του κράτους δικαίου κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Είπε ότι οι τρόποι υπεράσπισης των αξιών και των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ θα συζητηθούν στην Ολομέλεια την Τετάρτη.

Σημειώνοντας ότι η Σλοβενία ​​προεδρεύει της ΕΕ για πρώτη φορά από το 2008 ως ο πρώτος νεοφερμένος από το κύμα διεύρυνσης του 2004, η von der Leyen υπενθύμισε τα λόγια του Janša από τότε ότι η Σλοβενία ​​ήταν πρόθυμη να κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί, να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η ΕΕ.

Είπε ότι αυτή ήταν ακόμα μια ευγενής αποστολή που συνεπαγόταν επίσης τη διατήρηση της πολυμορφίας, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου και την ανάπτυξη εργαλείων για την ΕΕ για καλύτερη προετοιμασία για τις μελλοντικές προκλήσεις.

Η Von der Leyen επεσήμανε τον ρόλο της εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης και των ανεξάρτητων δικαστηρίων, τον οποίο πιστεύει ότι είναι επίσης σημαντικός για τους φορολογούμενους, οι οποίοι χρηματοδοτούν την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Προέτρεψε έτσι και πάλι την Προεδρία της Σλοβενίας να καταβάλει προσπάθειες για την ταχεία επιβεβαίωση των εθνικών σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας.

Αναφερόμενη στην επιθυμία των Ευρωπαίων να τερματίσουν την πανδημία, είπε ότι είναι βασικό να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός εμβολιασμός, δεσμεύοντας ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Προεδρία προς το σκοπό αυτό. Τελείωσε λέγοντας: «Ζήτω η Ευρώπη»./ibna