Β-Ε: Οι εκλογικές μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΕ και των ΗΠΑ

Β-Ε: Οι εκλογικές μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΕ και των ΗΠΑ

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβαν τις συνομιλίες για την εκλογική μεταρρύθμιση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τη Δευτέρα σε συνάντηση με βουλευτές που συγκεντρώθηκαν στη διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας υπεύθυνη για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Ο Matthew Palmer, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος συναντήθηκε με τους πολιτικούς ηγέτες την Κυριακή, δήλωσε μετά τη συνάντηση με την ομάδα εργασίας ότι είναι απαραίτητο να καλέσουμε τον πολιτικό τομέα και την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να συμμετάσχουν στην ομάδα, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν και να βελτιώσουν τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια των εκλογών πριν από τον επόμενο κύκλο εκλογών.

Αξιολόγησε τη συνάντηση ότι ο ίδιος και η Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για τη Δυτική Ευρώπη, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία, η Angelina Eichhorst είχαν σήμερα επιτυχία με την ομάδα εργασίας.

«Το 2021 είναι η χρονιά για να κάνουμε αλλαγές. Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή όλων των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και να βελτιωθεί η εφαρμογή της εκλογικής διαδικασίας», είπε.

Υπάρχει ανάγκη για πολλές αλλαγές, είπε, μία από αυτές είναι η διαφάνεια στις εκλογές.

«Καλούμε τη διυπηρεσιακή ομάδα να ασκήσει επαγγελματικά με την έννοια της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και του αστικού τομέα, έτσι ώστε η δικαιοσύνη και η διαφάνεια να βελτιωθούν για τις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Η Eichhorst δήλωσε ότι συζήτησαν ουσιώδη ζητήματα, ίσως όχι στο επίπεδο των τεχνικών λεπτομερειών, αλλά σίγουρα άγγιξαν σημαντικά ζητήματα, «κατανοώντας ότι έχουμε συνηθίσει γενικά σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις στο έργο μας».

«Σε αυτήν την περίπτωση, συζητήσαμε θέματα που είναι απαραίτητα και μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τη ζωή των πολιτών στη Β-Ε. Η επίσκεψή μας σήμερα αποτελεί ένδειξη της ισχυρής δέσμευσης της ΕΕ και των ΗΠΑ προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την πρόοδό της, τα βήματα στην ευρωπαϊκή πορεία προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, δηλαδή τη γενική ολοκλήρωση ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε η Eichhorst.

Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που θα εργαστούμε μαζί μέσω μεταρρυθμίσεων.

«Οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι μια λέξη που έχετε ακούσει πολλές φορές μέχρι τώρα. Τώρα είναι η τελευταία στιγμή για να μην είναι πλέον μια απλή φράση, αλλά να γίνει κάτι συγκεκριμένο», δήλωσε η Eichhorst.

Πρόσθεσε ότι το 2021 αποτελεί πραγματική ευκαιρία για σημαντικά βήματα προώθησης και προόδου όσον αφορά τις συνταγματικές και εκλογικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ευρωπαϊκών προτύπων.

Σύμφωνα με αυτήν, ένα από τα σημαντικά θέματα ήταν ο καθορισμός της ημερομηνίας κατά την οποία οι εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να συναντηθούν συγκεκριμένα και να αρχίσουν να εργάζονται για την εφαρμογή των αποφάσεων, όχι μόνο «Sejdić-Finci» και άλλες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε, η οποία τελικά θα εξαλείψει τις διακρίσεις από συνταγματικές και άλλες διατάξεις.

Επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κοινή θέση για τα τρέχοντα ζητήματα στη Β-Ε.

Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε εξέφρασαν επίσης τις απόψεις τους για αυτό το θέμα, αλλά μοιάζουν περισσότερο με μια λίστα επιθυμιών παρά κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί. Το Σερβικό μέλος Milorad Dodik δήλωσε ότι είναι δυνατόν να αλλάξετε τους νόμους με τον τρόπο που ένα άτομο κάθεται στις προεδρίες του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας και του σερβικού μέλους της Προεδρίας της Β-Ε. Για τα άλλα δύο μέλη, τον Šefik Džaferović (Βοσνίους) και τον Željko Komšić (Κροάτες), το «ασύμμετρο μοντέλο» για τις εκλογές των μελών της Προεδρίας της Β-Ε δεν είναι αποδεκτό./ibna