Μαυροβούνιο: Το αδιέξοδο στη διεύρυνση της ΕΕ άνοιξε χώρο για τρίτα μέρη, πιστεύει ο Đukanović

Μαυροβούνιο: Το αδιέξοδο στη διεύρυνση της ΕΕ άνοιξε χώρο για τρίτα μέρη, πιστεύει ο Đukanović

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, πιστεύει ότι η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές της Ένωσης, αλλά, δυστυχώς, υπήρξε ένα αδιέξοδο κατά τη διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ημερήσια διάταξη.

«Νομίζω ότι το αδιέξοδο ανοίγει χώρο για την επιρροή τρίτων. Δυστυχώς, αυτά τα τρίτα μέρη ενεργούν από πλατφόρμες που αντιτίθενται σε ουσιώδη ευρωπαϊκά συμφέροντα, και που προκαλεί επιπλέον σύγχυση στις πολιτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Đukanović σε συνέντευξή του στη TV21 της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με αυτόν, βλέπουμε τώρα νέες ιδέες για την ανασύνθεση των Δυτικών Βαλκανίων. Προσθέτει ότι αυτές είναι οι ιδέες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 του περασμένου αιώνα, όταν λειτουργούσαν οι ιδέες για τη δημιουργία τριών μεγάλων κρατών σε αυτήν την περιοχή.

Ο Đukanović είπε ότι το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον είναι πειστικά το καλύτερο για όλες τις κοινωνίες στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Όλα τα προβλήματα που βλέπουμε, η οικονομική και δημοκρατική καθυστέρηση, καθώς και η αστάθεια είναι συνέπεια της μακράς απουσίας μας από την Ευρώπη», είπε.

Ο Đukanović είπε ότι η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το συντομότερο δυνατόν.

«Η απελευθέρωση των θεωρήσεων πρέπει να δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο και επιπλέον ώθηση στη διαδικασία διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία», δήλωσε ο Đukanović.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου υπενθύμισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι εγγενώς ευρωσκεπτικιστές, επειδή παρέμειναν εκτός του κύριου ευρωπαϊκού πολιτισμού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επανέλαβε ότι η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών σε εταιρική σχέση με την Ευρώπη είναι μεγάλη είδηση.

«Νομίζω ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα λάβουν επίσης τεράστια οφέλη από την ανανεωμένη Ατλαντική Συμμαχία. Πιστεύω ότι θα επηρεάσει σημαντικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διεύρυνσης, αλλά θα έχει επίσης και άλλα θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Đukanović, μεταξύ άλλων./ibna