Κροατία: Κατηγορίες για περιστατικά στο Zagreb Pride

Κροατία: Κατηγορίες για περιστατικά στο Zagreb Pride

Ο ηγέτης και αναπληρωτής ηγέτης του συντηρητικού λαϊκιστικού κόμματος Most, Božo Petrov και Nikola Grmoja, ανακοίνωσαν την Κυριακή αγωγές εναντίον του οργανισμού Zagreb Pride, ο οποίος τους είχε κατηγορήσει νωρίτερα ότι διέδιδαν ομοφοβία και υποκίνησαν διχασμό και μίσος.

Όπως ανέφερε το N1TV, οι διοργανωτές του Pride εξέδωσαν ένα δελτίο τύπου την Κυριακή μετά την έξαρση βίας κατά την εικοστή «παρέλαση του Zagreb Pride» μια ημέρα νωρίτερα, λέγοντας ότι οι πρόσφατες δηλώσεις των Petrov και Grmoja «χωρίς αμφιβολία» συνέβαλαν σε περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της γρονθοκόπησης των συμμετεχόντων στο πρόσωπο και το κάψιμο μια σημαίας του ουράνιου τόξου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πέντε άτομα συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις.

Οι δηλώσεις του Grmoja της περασμένης εβδομάδας, στις οποίες ζήτησε την υιοθέτηση ενός «αντιπαιδόφιλου νόμου που θα καθιερώσει τις σκληρότερες τιμωρίες για τους παιδεραστές, αλλά και θα προστατεύει τα παιδιά… από την προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ» που προκάλεσε αναστάτωση στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ καθώς και στο ευρύ κοινό.

«Γιατί υπάρχει πρόβλημα όταν ο Grmoja ή εγώ εκφράζουμε τις απόψεις μας;», έγραψε ο Petrov στο Facebook του. «Πρέπει να ξυπνήσουν στην Κροατία τους και να συνειδητοποιήσουν ότι είναι η μειονότητα και το ανεχόμαστε αυτό».

«Δεν θα υπαγορεύομαι από τη μειονότητα στο τι πρέπει να διδάξω στα παιδιά μου και πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι», έγραψε ο Petrov.

Τα λόγια τους αντιμετωπίστηκαν με ευρεία καταδίκη και, μετά το δελτίο τύπου της Κυριακής από τους διοργανωτές του Pride, ο Grmoja και ο Petrov ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν νομική δράση.

Ο Grmoja χαρακτήρισε την κριτική του οργανισμού ως «απόπειρα λογοκρισίας» που εξομοιώνει κάθε κριτική για τις πολιτικές ΛΟΑΤΚΙ και τους στόχους του ακτιβιστή με μίσος και εκκλήσεις για βία.

«Δεν θα συμφωνήσω με αυτό. Θα υπερασπιστώ το δικαίωμά μου στην ελεύθερη έκφραση», έγραψε ο Grmoja στο Facebook. «Όχι μόνο το δικό μου, αλλά και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη δημοκρατική Κροατία που θέλουν να σκέφτονται και να μιλούν ελεύθερα».

Ο Grmoja συνέχισε λέγοντας ότι από τότε που έθεσε το «θέμα της πρώιμης σεξουαλικοποίησης των παιδιών, της προπαγάνδας των ΛΟΑΤΚΙ και της παιδεραστίας στην κροατική κοινωνία», έλαβε περισσότερες απειλές και προσβολές από ποτέ στη ζωή του, όπως και η οικογένειά του.

«Οι επαγγελματίες ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναμενόταν, δεν έχουν πει ούτε λέξη για να προστατεύσουν τα δικαιώματά μας και να υπερασπιστούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας», πρόσθεσε.

Ο Petrov απέρριψε επίσης την κριτική εναντίον του, λέγοντας ότι «έχει εκτεθεί σε επιθέσεις» για μέρες μετά τις δηλώσεις του.

«Είναι το νόμιμο δικαίωμά μου να προστατεύω το παιδί μου ζητώντας να εκπαιδευτεί με βάση τεκμηριωμένα γεγονότα και κοινωνική συναίνεση», έγραψε ο Petrov στο Facebook./ibna