Σλοβενία: Ο Janša αντιμετωπίζει τους ευρωβουλευτές την Τρίτη

Σλοβενία: Ο Janša αντιμετωπίζει τους ευρωβουλευτές την Τρίτη

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σύνοδο της ολομέλειας την Τρίτη σε μια πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα από το 2008. Οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι, οι πράσινοι και η αριστερά έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι επικριτικοί. Η πολιτική οικογένεια του Janša είναι δεσμευμένη, ανέφερε η Υπηρεσία του STA τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της χώρας που ξεκινά το εξάμηνο στο τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ στο Κοινοβούλιο είναι συνηθισμένη και ακολουθείται από συζήτηση με βουλευτές του ΕΚ.

Ο Janša θα απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές για δεύτερη φορά ως πρωθυπουργός μιας προεδρεύουσας χώρας. Το 2008, όταν παρουσίασε τις προτεραιότητες της πρώτης προεδρίας της Σλοβενίας, οι ευρωβουλευτές ενδιαφέρονταν κυρίως για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο επρόκειτο να κηρύξει ανεξαρτησία.

Φέτος, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Οι δύο πρώτες ημέρες της προεδρίας της Σλοβενίας χαρακτηρίστηκαν από δύο περιστατικά. Ο Frans Timmermans, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις τάξεις των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), απέφυγε μια παραδοσιακή φωτογραφία κατά την ανάληψη της προεδρίας λόγω των σχολίων του Janša σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ των Σλοβένων δικαστών και των Σοσιαλδημοκρατών (SD).

Ακολούθησε δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Aleš Hojs κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, αφιερωμένη στην έναρξη της σλοβενικής προεδρίας, που ερμηνεύτηκε ως στόχευση του Timmermans με μια μεταφορά χοίρων-μαργαριταριών. Ο Hojs αρνήθηκε την κατηγορία.

Αυτό, μαζί με την αποτυχία διορισμού ευρωπαίων εισαγγελέων και τη στάση του Janša προς τα μέσα ενημέρωσης και την υποστήριξή του προς την Ουγγαρία σε μια συζήτηση για έναν αμφιλεγόμενο νόμο ο οποίος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διακρίνει τους ανθρώπους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, θα καθορίσει τη διάθεση για συζήτηση.

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), είναι δεσμευμένο. Ο Janša θα συμμετάσχει σε μια συνάντηση της ομάδας την Τρίτη το απόγευμα, όπου μπορεί να αναμένει ερωτήσεις σχετικά με την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban στη συζήτηση για τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ. Το ΕΛΚ θεωρεί απαράδεκτο τον αμφιλεγόμενο ουγγρικό νόμο.

Το Fidesz κόμμα του Orban εγκατέλειψε την ομάδα και το κόμμα EPP πριν από μερικούς μήνες.

Το ΕΛΚ προειδοποιεί ότι η πολιτικοποίηση τέτοιων θεμάτων στην Ουγγαρία, τη Σλοβενία ​​και την Πολωνία τροφοδοτεί τον λαϊκισμό σε αυτές τις χώρες. Ανεπίσημα, η ομάδα ανησυχεί για το χάσμα μεταξύ των χωρών της Ανατολικής και της Δυτικής ΕΕ, την οποία η συζήτηση για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ έφερε ξανά.

Οι δεύτερες και τρίτες μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες, η S&D και η φιλελεύθερη Ανανέωση, ανακοίνωσαν ότι θα είναι επικριτικές, ειδικά λόγω της αποτυχίας της Σλοβενίας να διορίσει εξουσιοδοτημένους εισαγγελείς στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) και τη στάση του Janša στα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας μπορεί επίσης να αναμένει κριτική από τους Ευρωπαίους Πράσινους, την πέμπτη μεγαλύτερη ομάδα, που ανακοίνωσε διαμαρτυρίες στο Στρασβούργο για το πρωί της Τρίτης μαζί με τους διοργανωτές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της Παρασκευής στη Σλοβενία, καθώς και από την Αριστερά (GUE / NGL) , η οποία είναι η μικρότερη πολιτική ομάδα.

Οι Ευρωσκεπτικιστές Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) δήλωσαν ότι πρέπει να δοθεί ευκαιρία στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας.

Η ακροδεξιά Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) δεν συμμετείχε στην ενημέρωση της Παρασκευής, όπου ομάδες παρουσίασαν τις απόψεις τους πριν από τη συζήτηση της Τρίτης.

Η ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Ουγγαρία, τη διαδικασία του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, καθώς και τις προϋποθέσεις του κράτους δικαίου.

Στην ολομέλεια θα παρευρεθεί επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το Συμβούλιο της ΕΕ στις σχέσεις με το Κοινοβούλιο. Θα συμμετάσχει στις συζητήσεις για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ουγγαρία και την Πολωνία, τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην Ουγγαρία, τις παγκόσμιες κυρώσεις της ΕΕ που σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατάσταση στην Αιθιοπία, την Ανταρκτική και την 70η επέτειο τις συμβάσεις της Γενεύης./ibna