Ρουμανία: Κατάργηση της SIIJ ζητά η Επιτροπή της Βενετίας         

Ρουμανία: Κατάργηση της SIIJ ζητά η Επιτροπή της Βενετίας         

Η Επιτροπή της Βενετίας συστήνει την κατάργηση της SIIJ Τμήμα Διερεύνησης Εγκλημάτων (Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție) ”ως το πρώτο επείγον βήμα” σε μια ευρύτερη διαδικασία μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής. Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν στη Βουλή στον νόμο για την κατάργηση της  SIIJ πρέπει να απομακρυνθούν στο σύνολό τους.

«Η Επιτροπή της Βενετίας χαιρετίζει την πρόθεση των ρουμανικών αρχών να μεταρρυθμίσουν το δικαστικό σώμα και να αποκαταστήσουν τις ευθύνες των εισαγγελέων από το DNA και το DIICOT και κατανοεί ότι το πρώτο επείγον βήμα σε αυτήν την ευρύτερη μεταρρύθμιση είναι η κατάργηση του Τμήματος Διερεύνησης Εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από δικαστές. (…)

Συνολικά, οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων εγείρουν πολλά ερωτήματα τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη διαδικασία. Η Επιτροπή της Βενετίας συνιστά να καταργηθούν εντελώς αυτές οι τροπολογίες.

Η Επιτροπή της Βενετίας επιθυμεί να τονίσει ότι η κατάργηση του ειδικού τμήματος είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία μεταρρύθμισης και ότι ενθαρρύνει τις ρουμανικές αρχές να συνεχίσουν μια ευρύτερη διαδικασία μεταρρύθμισης», αναφέρει το ανακοινωθέν της Επιτροπής.

Το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης στα αγγλικά, στο: https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/07/comisia-de-la-venetia-sectia-speciala.pdf

Κατόπιν τούτου, τρεις δικαστικές ενώσεις ζήτησαν πριν λίγο την παραίτηση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Bogdan Mateescu .

Ο Πρωθυπουργός Florin Cîţu , σε δηλώσεις του χθες, Ημέρα της Ρουμανικής Δικαιοσύνης, τόνισε ότι η χώρα του σημείωσε μεγάλη πρόοδο στον τομέα αυτόν και η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη έχει ήδη δρομολογηθεί από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Πρόσθεσε όμως ότι δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία διότι “είναι ακόμη πολλοί εκείνοι που επιθυμούν η δικαιοσύνη να μείνει αναποτελεσματική και ελεγχόμενη”, όπως είπε./ibna