Β-Ε: Η ΕΕ δεν κατανοεί πλήρως ορισμένες προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεράσει η χώρα, δήλωσε ο Tegeltija

Β-Ε: Η ΕΕ δεν κατανοεί πλήρως ορισμένες προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεράσει η χώρα, δήλωσε ο Tegeltija

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Zoran Tegeltija και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev αξιολόγησαν σήμερα στην Οχρίδα ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ ήταν απαιτητική και δύσκολη, αλλά η εμπιστοσύνη και η ικανότητα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων ήταν σημαντικές. Εξέφρασαν το ενδιαφέρον και των δύο χωρών να προωθήσουν περιφερειακές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της καλύτερης ολοκλήρωσης.

Ο Tegeltija επανέλαβε τη δέσμευση του Συμβουλίου Υπουργών για ένταξη στην ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές αρμοδιότητες όλων των επιπέδων αρχών και σεβασμό της συμφωνίας του Dayton, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Υπουργών.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών ενημέρωσε τον Zaev για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Β-Ε και για την εφαρμογή δραστηριοτήτων που ασκούνται από όλα τα επίπεδα αρχών στη Β-Ε, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από το διεθνές συνέδριο «Τα Δυτικά Βαλκάνια: Το κομμάτι που λείπει από το ευρωπαϊκό παζλ», όπου συζήτησαν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Β-Ε και Βόρειας Μακεδονίας, τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την ενίσχυση του εμπορίου.

Μετά τη διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών θα συναντηθεί επίσης με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης.

Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Tegeltija τόνισε ότι φαίνεται πως η ΕΕ δεν κατανοεί πλήρως ορισμένες προκλήσεις που η χώρα έπρεπε να ξεπεράσει μέχρι στιγμής θεσπίζοντας κριτήρια και προϋποθέσεις για αυτήν, οι οποίες δεν έχουν επιβληθεί σε άλλους πιθανούς υποψηφίους στο παρελθόν.

Πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Β-Ε, ανεξάρτητα από το εθνικό τους υπόβαθρο, τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις προς αυτόν τον στόχο «όχι για χάρη της Ευρώπης, αλλά για δικό μας καλό».

«Μερικές φορές μου φαίνεται ότι η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει τα προβλήματα και τις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί στα Δυτικά Βαλκάνια», είπε./ibna