Μαυροβούνιο: Ο Đukanović συναντήθηκε με τον Reeker στην Οχρίδα

Μαυροβούνιο: Ο Đukanović συναντήθηκε με τον Reeker στην Οχρίδα

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović συναντήθηκε με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Phillip Reeker στο Φόρουμ των Πρεσπών στην Οχρίδα.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του State Department εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Đukanović και επιβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί επίσης το Μαυροβούνιο σύμμαχο, στενό φίλο και εταίρο. Τόνισε ότι είναι περήφανοι για το πόσα έχουν γίνει από κοινού και πόσο μακριά έχει φτάσει το Μαυροβούνιο.

«Η σημασία της ενότητας και της συνάφειας επιβεβαιώθηκε επίσης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», υπενθύμισε ο Reeker, «που δείχνει ότι είμαστε τώρα πιο κοντά και πιο έτοιμοι για προκλήσεις». Τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ολοκλήρωση και τις μεταρρυθμίσεις σε μια πολύ περίπλοκη ευρωπαϊκή πορεία, καθώς είναι πολύ σημαντικό όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενσωματωθούν και να ενωθούν τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ. «Έχετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως αρχηγός κράτους για να υπενθυμίσετε στους πολίτες σας και στον υπόλοιπο κόσμο ότι το Μαυροβούνιο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος με τη δική του ιστορία και ότι πρέπει να παίξετε σημαντικό ρόλο για να μην λησμονηθεί», δήλωσε ο Reeker .

Ο Πρόεδρος Đukanović ευχαρίστησε τον Reeker για τη συνάντηση και για τα επαναλαμβανόμενα σαφή μηνύματα υποστήριξης και συνεργασίας με το Μαυροβούνιο. Εξοικείωσε τον Reeker με την τρέχουσα κατάσταση στο Μαυροβούνιο και την περιοχή από την τελευταία συνάντησή τους στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, την αλλαγή κυβέρνησης στις κοινοβουλευτικές εκλογές, η οποία, ειδικά μετά από μια μακρά συνέχεια μιας κυβέρνησης, είναι μια ευκαιρία για νέα δυναμική δημοκρατικής πολιτικής ανάπτυξης. Αυτό επιβεβαιώθηκε μέσω της αναγνώρισης των εκλογικών αποτελεσμάτων και της ομαλής μετάβασης της εξουσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος, με την εκτίμηση ότι συνειδητοποιήθηκε το εύρος και τα αποτελέσματα της νέας πλειοψηφίας μπορεί να φανεί τώρα, καθώς και ο αντίκτυπος αυτής της πολιτικής στο μέλλον του Μαυροβούνιο και τη σταθερότητα της περιοχής, έχοντας κατά νου και το ευρύτερο πλαίσιο.

Χαιρετίζοντας τον ρόλο του απεσταλμένου του Υπουργείου Εξωτερικών στα Βαλκάνια και την κοινή δράση με τον εκπρόσωπο της ΕΕ, επεσήμανε την ανάγκη για ισχυρότερα κίνητρα της ΕΕ και την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή προκειμένου να ενσωματωθεί περαιτέρω, να σταθεροποιηθεί πλήρως και να καταπολεμηθεί η επιρροή τρίτων, η οποία αντικατοπτρίζεται στην αναζωογόνηση αναδρομικών ιδεών από τη δεκαετία του 1990. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι ενεργοποιούνται τα ενθαρρυντικά διατάγματα του προέδρου των ΗΠΑ, το οποίο κατανοεί ως συγκεκριμένη επιβεβαίωση της επιστροφής των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια. Τόνισε ότι είναι απολύτως σίγουρος ότι υπάρχει μια πανομοιότυπη άποψη και επανέλαβε τη σταθερή του δέσμευση για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών αξιών. Για εμάς, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η πορεία προς την ΕΕ είναι η μόνη σωστή επιλογή, η οποία δεν έχει εναλλακτική λύση, είπε.

Ο Reeker ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τις θέσεις του που εκτιμά ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια των ετών συνεργασίας. Συμφώνησε με την εκτίμηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν την πολιτική της ΕΕ έναντι της περιοχής, αλλά τόνισε επίσης την ανάγκη περαιτέρω ενθάρρυνσης της διεύρυνσης της ΕΕ.

Ήταν ικανοποιημένος με τη συμμετοχή του Προέδρου στο Φόρουμ των Πρεσπών, το οποίο αποτελεί σημαντική ευκαιρία για συνομιλίες, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά το Μαυροβούνιο και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί σύντομα στην Ποντγκόριτσα./ibna