Η Σλοβενία ​​έλαβε το πράσινο φως για το σχέδιο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης

Η Σλοβενία ​​έλαβε το πράσινο φως για το σχέδιο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως στο σχέδιο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης της Σλοβενίας, ανακοίνωσε η Σλοβενική Προεδρία της ΕΕ.

Αυτό το μήνυμα έφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και το Σώμα των Ευρωπαίων Επιτρόπων σε συνάντηση με τη σλοβενική κυβέρνηση, η οποία την Πέμπτη ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δεύτερη φορά.

Στη συνέντευξη τύπου στο τέλος της επίσκεψης εργασίας το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Janez Janša ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πρόεδρο von der Leyen για τη γρήγορη και αποτελεσματική εργασία τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Τόνισε πόσο ζωτικής σημασίας ήταν για την ΕΕ να συνδέσει το ζήτημα της μετά την επιδημία ανάκαμψη με το θέμα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, καθώς μέσω αυτής της σωστής στρατηγικής προσέγγισης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι η επιδημία θα διατηρήσει την Ευρώπη παγκόσμια ανταγωνιστική.

«Η ανθεκτικότητα, η ανάκαμψη και η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ αποτελούν μέρος των προτεραιοτήτων μας για τους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε την Πορτογαλία και τη Γερμανία για το έργο που επιτελέστηκε στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος τον τελευταίο χρόνο. Ανέφερε επίσης τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ως μία από τις κοινές προκλήσεις και δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​θα αγωνιζόταν για μια ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς συζήτηση, όχι μόνο μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των εθνικών κυβερνήσεων αλλά και μεταξύ περιφερειών, τοπικών κοινοτήτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και των πολιτών.

«Η Σλοβενία ​​παίρνει το πηδάλιο της ηγεσίας της Ευρώπης σε σημείο καμπής για την Ένωσή μας», δήλωσε η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «καθώς μεταβαίνουμε από τη διαχείριση κρίσεων σε μακροπρόθεσμες προσπάθειες ανάκαμψης». Σύμφωνα με αυτήν, η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά γρήγορα και η ΕΕ ξανανοίγει προσεκτικά. «Το πρόγραμμα NextGenerationEU είναι ο κινητήρας της ανάκαμψης», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι βασίζεται στην υποστήριξη της Σλοβενικής Προεδρίας στην επιβεβαίωση όσο το δυνατόν περισσότερων διευκολύνσεων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πριν από τη θερινή περίοδο, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση σε πόρους όσο το δυνατόν συντομότερα. «Δεν είναι παρά να θέσουμε το έδαφος για τη μελλοντική μας ευημερία, θέτοντας το NextGenerationEU σε κίνηση και πραγματικά το εφαρμόσουμε τώρα στο πεδίο. Και σε αυτήν την προσπάθεια, μπορείτε να βασίζεστε στη συνεχή υποστήριξή μου και στη συνεργασία του Κολλεγίου», πρόσθεσε η Von der Leyen.

Στο πλαίσιο της ανάκαμψης της ΕΕ, ανέφερε επίσης το ρόλο της προεδρίας στους τρέχοντες φακέλους του κράτους δικαίου – η επόμενη έκθεση για το κράτος δικαίου αναμένεται να δημοσιευθεί έως τα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Τόνισε τη σημασία της εμπιστοσύνης στην περίοδο της ανάκαμψης – εμπιστοσύνη σε υγιείς θεσμούς, σε ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα, καθώς και σε ελεύθερα, ανεξάρτητα και κατάλληλα χρηματοδοτούμενα μέσα.

«Εμπιστευτείτε ότι η ελευθερία της έκφρασης, η διαφορετικότητα και η ισότητα γίνονται πάντα σεβαστές και ότι το κράτος δικαίου και οι ευρωπαϊκές αξίες τηρούνται πάντοτε», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι ο πολιτικός διάλογος απαιτεί σεβασμό για όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα και ότι η Σλοβενική προεδρία θα είναι αποφασιστική.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, και χαιρέτισε τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της Σλοβενικής Προεδρίας./ibna