Κοσσυφοπέδιο: Ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Πρίστινα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Κοσσυφοπέδιο: Ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Πρίστινα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επισκέφθηκε την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021,  τις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ δυνάμεις της KFOR, όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή της KFOR Στρατηγό Franco Federici, το προσωπικό από 27 έθνη που συνεισφέρουν στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων του, και το Διευθυντής της Συμβουλευτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ και της Συνδέσμου Γενικός Ταξίαρχος Jörg Ruter.

«Το γεγονός ότι είμαστε τόσα πολλά έθνη εδώ από συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και από ορισμένα έθνη-εταίρους καταδεικνύει τη δύναμη της αποστολής μας. Αποδεικνύει τη δέσμευση πολλών εθνών για σταθερότητα και ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και σε αυτήν την περιοχή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Η αποστολή της KFOR είναι σημαντική όχι μόνο για το Κοσσυφοπέδιο και για την περιοχή, αλλά και για το ΝΑΤΟ και για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, επειδή έχουμε δει σε όλη την ιστορία ότι η σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή έχει σημασία για όλους μας. Έχει σημασία για την Ευρώπη, έχει σημασία για το ΝΑΤΟ », πρόσθεσε.

«Το κύριο μήνυμά μου σήμερα είναι να ευχαριστήσω όλους τους άντρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στην KFOR και σας συγχαίρω για τον τρόπο που καταφέρατε να αντιμετωπίσετε την πανδημία, καθώς εκτελείτε επίσης το σημαντικό σας έργο στην αποστολή KFOR», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας. «Για πολλά χρόνια η επιχείρηση στο Αφγανιστάν ήταν η μεγαλύτερη, αλλά καθώς μιλάμε σύντομα θα τερματίσουμε αυτήν την αποστολή. Η KFOR δεν θα είναι μόνο η μεγαλύτερη, αλλά και η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ», είπε επίσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg  πραγματοποίησε επίσης διμερείς συναντήσεις με την Πρόεδρο Vjosa Osmani, τον Πρωθυπουργό Albin Kurti και τον Υπουργό Κοινοτήτων και Επιστροφών Goran Rakić. Υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες της KFOR προς όφελος όλων των κοινοτήτων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, και τη σταθερή υποστήριξη του ΝΑΤΟ στον διάλογο που διευκολύνεται από την ΕΕ και άλλες προσπάθειες που στοχεύουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα./ibna