Β-Ε: Δράση για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους

Β-Ε: Δράση για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους

Η UNESCO και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν ένα έργο με τίτλο «Social Media 4 Peace», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας των πολιτών σε δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο που διαδίδεται στο Διαδίκτυο, ιδίως τη ρητορική μίσους που υποκινεί τη βία, ενισχύοντας παράλληλα την προώθηση της ειρήνης μέσω ψηφιακών τεχνολογιών, κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του έργου, η UNESCO διευκόλυνε μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις αρχές της Β-Ε και σε τοπικό επίπεδο, ενώσεις δημοσιογράφων, ακαδημαϊκοί και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Η συζήτηση υπογράμμισε τον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζουν τα κοινωνικά μέσα και οι ICT στη διαμόρφωση των κοινωνικοπολιτικών πραγματικοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης τους ως εργαλείου για την πόλωση της κοινωνίας χειραγωγώντας και ενισχύοντας την παραπληροφόρηση ή αυξάνοντας τη ρητορική μίσους και τη μισαλλοδοξία, που θα μπορούσαν ακόμη και να πυροδοτήσουν συγκρούσεις.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ, πρέσβης Johann Sattler υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να υποστηρίζει προγράμματα που ενθαρρύνουν τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την προώθηση ειρηνικών και ανθεκτικών κοινωνιών. Η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους δεν είναι νέα – είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα. Όμως, η κυριαρχία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης έχει αυξήσει την ταχύτητα και την εμβέλεια της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους, και τη δυνατότητά τους να κάνουν ζημιά. Πρέπει να δημιουργήσουμε χώρους συνεργασίας μεταξύ των πλατφορμών κοινωνικών μέσων, της κοινωνίας των πολιτών και των αρχών για να διασφαλίσουμε ότι το πιθανό επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο δεν τροφοδοτεί εντάσεις και βία σε ήδη ευάλωτες κοινωνίες.

Το έργο θα ενισχύσει την κατανόηση των βασικών αιτίων, της κλίμακας και του αντίκτυπου του επιβλαβούς περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας των εργαλείων για την αντιμετώπισή του σε τρεις πιλοτικές χώρες, την Κένυα, την Ινδονησία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Με βάση αυτό, στη δεύτερη φάση του, το έργο θα εργαστεί για την ανάπτυξη δράσεων για τον περιορισμό του επιβλαβούς περιεχομένου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης. Επιπλέον, σε συνεργασία με μέσα μαζικής ενημέρωσης, ελεγκτές γεγονότων και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, το έργο θα ενισχύσει την προώθηση και υποστήριξη αφηγήσεων και πρωτοβουλιών για την οικοδόμηση της ειρήνης μέσω ψηφιακών τεχνολογιών και κοινωνικών μέσων.

«Με αυτό το έργο, θα θέλαμε να εξετάσουμε και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των νέων τεχνολογιών για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως την ελευθερία της έκφρασης. Αλλά και η ελευθερία της έκφρασης ως ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προώθηση του σεβασμού της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της χώρας και η μη χρήση του είναι ως δικαιολογία για να επιτεθεί σε άλλους διαφορετικούς πολιτισμικούς, εθνοτικούς, θρησκευτικούς ή ακόμη και πολιτικούς χαρακτήρες», δήλωσε ο Siniša Šešum, Επικεφαλής της UNESCO Antenna στο Σεράγεβο

Αυτό το νέο έργο ευθυγραμμίζεται με τη συνολική στρατηγική της UNESCO για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, προωθώντας τις πληροφορίες ως δημόσιο αγαθό και ενισχύοντας τη διαφάνεια του οικοσυστήματος του Διαδικτύου. Το έργο Social Media 4 Peace θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη του SDG 16, στην προώθηση δίκαιων, ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών και στο Σχέδιο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη ρητορική μίσους που ξεκίνησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στο Διαδίκτυο .

Το έργο θα διαρκέσει για 36 μήνες και χρηματοδοτείται με επένδυση 3 εκατομμυρίων ευρώ μέσο της ΕΕ που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη./ibna