Μαυροβούνιο: Ο Bečić καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε διάλογο

Μαυροβούνιο: Ο Bečić καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε διάλογο

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Aleksa Bečić, έστειλε πρόσκληση σε όλους τους προέδρους των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων να ξεκινήσουν διάλογο στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου στις 7 Ιουλίου, με στόχο την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων, τα οποία είναι σημαντικά για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας του Μαυροβουνίου. .

Η πρόσκληση εστάλη στους προέδρους όλων των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων (κυβέρνηση και αντιπολίτευση).

Στην πρόσκληση για τη συνάντηση, ο Bečić επισημαίνει ότι η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας είναι κοινή υποχρέωση.

«Η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας του Μαυροβουνίου, ως βασικός στόχος εξωτερικής πολιτικής, γύρω από την οποία υπάρχει πολιτική συναίνεση στην κοινωνία μας, αλλά και η τεράστια υποστήριξη των πολιτών, η οποία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, είναι κοινή μας υποχρέωση.

Στην πορεία, οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν υψηλές προσδοκίες από αυτή τη σύγκληση του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, δηλαδή από τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, εδώ και πολλά χρόνια, το Μαυροβούνιο απέτυχε να μεταρρυθμίσει την εκλογική νομοθεσία, να ξεμπλοκάρει την κατάσταση στον τομέα της δικαιοσύνης και να λύσει το πρόβλημα των συνεχών εκλογικών διαδικασιών σε τοπικό επίπεδο, το οποίο πολύ συχνά παραλύει το σύστημα στο σύνολό του», αναφέρει η πρόσκληση.

Πολλά από αυτά τα ζητήματα απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων ή τριών πέμπτων στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου. Ως εκ τούτου, προσθέτει ο Bečić, ό, τι πρωτίστως επιβάλλει την ανάγκη έναρξης διαλόγου για τα εν λόγω ζητήματα. «Εάν αυτές οι διαδικασίες ήταν εύκολες και απλές, πιθανότατα θα είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία ακόμη και νωρίτερα. Ωστόσο, ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για μια λύση, και χωρίς διάλογο, είμαστε σίγουρα καταδικασμένοι σε αποτυχία.»

«Αναμένοντας ότι όλοι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια πολιτική θυσία για έναν υψηλότερο στόχο, πιστεύοντας ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υπερβαίνει τα συμφέροντα οποιουδήποτε ατόμου και πολιτικού κόμματος, εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να σας προσκαλέσω στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η αντιπολίτευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Μέγαρο του Μαυροβουνίου, την Τετάρτη 7 Ιουλίου, ξεκινώντας από τη 1 μ.μ.,» αναφέρει η πρόσκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα./ibna