Μαυροβούνιο: Ο Lajcak απαιτεί επιμονή στις μεταρρυθμίσεις

Μαυροβούνιο: Ο Lajcak απαιτεί επιμονή στις μεταρρυθμίσεις

«Η ΕΕ εκτιμά τις δραστηριότητές σας και τις σαφείς φιλοευρωπαϊκές στάσεις, αποδείξατε ότι είστε αξιόπιστος και υπεύθυνος εταίρος, ο οποίος αναγνωρίστηκε όχι μόνο από την Ένωση αλλά και από τους πολίτες του Μαυροβουνίου, και σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε σε αυτόν τον δρόμο το μέλλον», δήλωσε ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγράδι – Πρίστινα και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων Miroslav Lajcak κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Aleksa Bečić. Πριν από την επίσημη συνάντηση προηγήθηκε μια συνάντηση tete-a-tete, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με το όραμα της εξέλιξης της διαδικασίας διεύρυνσης και τις προσδοκίες σχετικά με τη δυναμική της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων από την ευρωπαϊκή ατζέντα.

«Γνωρίζουμε ότι το Μαυροβούνιο έχει μεγάλες πιθανότητες και δυνατότητες όταν πρόκειται για την ευρωπαϊκή πορεία και ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από την πορεία της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Bečić. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ιδίως στο πλαίσιο της οικοδόμησης περιφερειακής σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας, για τις οποίες το Μαυροβούνιο ήταν πάντα αναγνωρισμένο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο Πρόεδρος Bečić ενημέρωσε τον Ειδικό Εκπρόσωπο για τα σχέδια σε εθνικό επίπεδο, ιδίως υπό το φως του προγραμματισμένου διαλόγου μεταξύ των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο οποίος θα συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα και θα μειώσει την πόλωση στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στον βασικό ρόλο της Συνέλευσης, ως θεσμικό όργανο που ενθαρρύνει την ανταλλαγή απόψεων και δημιουργεί συμβιβασμούς σε σημαντικά θέματα που επιβαρύνουν το κοινό.

Ο Lajcak επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι το Μαυροβούνιο εναρμονίζει πλήρως την εξωτερική πολιτική του με την ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πολύ πιο σημαντική σήμερα από ό, τι πριν από πέντε χρόνια».

Ζητώντας από το Μαυροβούνιο να αποδώσει περισσότερα αποτελέσματα στους τομείς της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και για τη συμμόρφωση των δικαστικών μεταρρυθμίσεων με τα διεθνή πρότυπα, ενθάρρυνε το Μαυροβούνιο να επιμείνει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που το φέρνουν πιο κοντά στην Ένωση. «Το Μαυροβούνιο έχει την ευκαιρία να επιτύχει πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία, γιατί όχι μόνο είστε η πιο προηγμένη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά είστε και η χώρα με τα λιγότερα προβλήματα, τόσο εσωτερικά όσο και περιφερειακά», είπε ο Lajcak.

Μιλώντας για το μποϊκοτάζ του Κοινοβουλίου, ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι η ΕΕ ανησυχεί για την πολωμένη πολιτική σκηνή και το μποϊκοτάζ και ότι είναι πολύ σημαντικό όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική ζωή.

Τέλος, ο Lajcak τόνισε τη σημασία της διατήρησης της διοικητικής ικανότητας και των αρχών της διαφάνειας και της εμπειρογνωμοσύνης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πρακτικές./ibna