Κροατία: Η USKOK συνέλαβε αρκετούς συνεργάτες του τελευταίου Δημάρχου

Κροατία: Η USKOK συνέλαβε αρκετούς συνεργάτες του τελευταίου Δημάρχου

Ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ Tomislav Tomašević δήλωσε την Τετάρτη ότι μια προκαταρκτική έρευνα από μέλη του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα του Κράτους και του Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKOK) ξεκίνησε στα γραφεία της διοίκησης της πόλης την Τετάρτη στις 6 π.μ.

Ο Tomašević δήλωσε σε ένα σύντομο δελτίο τύπου ότι η νέα διοίκηση της πόλης υποστήριξε πλήρως την ανεξαρτησία των κρατικών θεσμών και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαφάνεια του έργου της διοίκησης της πόλης, όλων των τμημάτων της πόλης, των εταιρειών, των ιδρυμάτων και των συναφών επιχειρήσεων.

Αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν την Τετάρτη το πρωί με την υποψία διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, του γενικού διευθυντή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα HRT, Kazimir Bačić.

Η USKOK και η αστυνομία δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές, αλλά τα μέσα ενημέρωσης λένε ότι η υποψία διαφθοράς αναφέρεται κυρίως σε συναλλαγές της προηγούμενης δημαρχιακής αρχής του Ζάγκρεμπ στα τέλη του 2020 και στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο Bačić συνελήφθη για ύποπτη σύμβαση που υπέγραψε για λογαριασμό της HRT με το εργοστάσιο λαμπτήρων.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, συνεργάτες του πρώην δήμαρχου Milan Bandić – οι οδηγοί του Bandić Zdravko Krajina και Vladimir Džaja, το πρώην μέλος της Επιτροπής για τη χρηματοδοτική μίσθωση των περιοχών Jelena Čeklić, η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εμπειρογνωμόνων του δημάρχου Andreja Šulentić και ο Denis Mohenski, γνωστές με το ψευδώνυμο ο «Βασιλιάς της Επέκτασης» συνελήφθησαν. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η Ana Stavljenić-Rukavina (81), πρώην συνεργάτης του αείμνηστου Milan Bandić, είναι επίσης μεταξύ των συλληφθέντων.

Έγινε έρευνα  στα διαμερίσματα και τους χώρους ορισμένων υπόπτων και θεωρείται ότι θα μεταφερθούν στο USKOK για ανάκριση μετά τις έρευνες.

«Ο Αρχηγός της Αστυνομίας με ενημέρωσε για τις συλλήψεις. Δεν έχω ούτε μπορώ να απορρίψω τις λεπτομέρειες. Αυτό είναι μια επιβεβαίωση ότι η αστυνομία και το γραφείο του εισαγγελέα είναι ανεξάρτητες στο έργο τους και ότι υπάρχει σαφής δέσμευση για τη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων διαφθοράς. Η αστυνομία ολοκλήρωσε μεγάλο αριθμό ποινικών ερευνών το 2020 και, ως αποτέλεσμα, ανακαλύφθηκαν πράξεις με υλικές ζημίες άνω των 565 εκατομμυρίων κούνα, κάτι που είναι πολύ περισσότερο από το 2019. Αυτό επιβεβαιώνει ότι το υλικό και το ανθρώπινο δυναμικό επικεντρώνονται στη διερεύνηση πιο περίπλοκης μορφής της εγκληματικής δραστηριότητας», σχολίασε ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Davor Božinović./ibna