Σλοβενία: Απειλές για κυρώσεις και προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Σλοβενία: Απειλές για κυρώσεις και προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Την Πέμπτη 1 Ιουλίου, η Σλοβενία ​​θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έως το τέλος του έτους, η οποία θα τερματίσει την περίοδο «τριμερούς προεδρίας» μεταξύ Γερμανίας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας, η οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη συνεχή εργασία για τα πιο σημαντικά θέματα της Ένωσης εντός και μετά την πανδημία.

Η γερμανική και η πορτογαλική Προεδρία πέρασαν, λίγο πολύ, χωρίς προβλήματα, και το μόνο ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί καθόλου και του οποίου η λύση δεν είναι ορατή είναι η διεύρυνση της Ένωσης, κυρίως με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Οι δραστηριότητες σε αυτό το θέμα, αλλά και σε πολλά άλλα, θα πρέπει να συνεχιστούν τους επόμενους έξι μήνες, αλλά τίθεται το ζήτημα της σταθερότητας της Σλοβενίας τους επόμενους έξι μήνες. Δηλαδή, με τον πρωθυπουργό Janez Janša, ο οποίος λαμβάνει κάπως αυταρχικές αποφάσεις για τα πιο σημαντικά θέματα, και η αντιπολίτευση ζητά την απομάκρυνσή του λόγω «μιας σειράς παραλείψεων και σεβασμού του νόμου και του Συντάγματος», το κράτος θα μπορούσε εύκολα να γλιστρήσει σε πολιτικό κρίση κατά τη διάρκεια της θητείας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε διεθνείς κύκλους, ο Janša είναι γνωστός ως κάποιος που δεν σέβεται την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, παρεμβαίνει σε θέματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και, ίσως το πιο σημαντικό, είναι καλός φίλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban. Ως αποτέλεσμα, η σιωπή του Janša σχετικά με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου του Orban, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας για τα δικαιώματα LGBTIQ, θα αντηχεί έντονα στις Βρυξέλλες.

Οι πολίτες της Σλοβενίας είναι διχασμένοι για την υποστήριξή τους προς τον Janša και την κυβέρνησή του, και συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις πολιτικές του. Γνωστές ως «διαδηλώσεις ποδηλάτων», συγκεντρώνουν έναν πολύ μεταβλητό αριθμό συμμετεχόντων, και από τη μία πλευρά, φαίνεται ότι είναι μια ομάδα δυσαρεστημένων ανθρώπων, και στη συνέχεια αρκετές χιλιάδες από αυτούς εμφανίζονται στις διαμαρτυρίες, έτσι μπορούμε να μιλήσουμε για μαζική δυσαρέσκεια.

Το γεγονός ότι η Σλοβενία ​​δεν έχει ακόμη διορίσει δύο εισαγγελείς στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δημιουργεί περαιτέρω αμφιβολίες για μια καλή προεδρία. Δηλαδή, ο Janša αρνήθηκε να διορίσει δύο εισαγγελείς που πρότεινε το Συμβούλιο Εισαγγελέων στη Σλοβενία. Αυτός ήταν ο άμεσος λόγος για τον οποίο η υπουργός Δικαιοσύνης, Ljiljana Kozlovič, παραιτήθηκε, αλλά η κίνηση του Jansa θεωρήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως παρέμβαση στην εκλογή ανεξάρτητων εισαγγελέων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε την αναστολή των πληρωμών από ευρωπαϊκούς πόρους για τη Σλοβενία.

Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μια σπάνια κατάσταση μια χώρα που υπόκειται σε κυρώσεις να είναι επικεφαλής της Ένωσης./ibna