Β-Ε: Μόνο η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του διορισμού του Schmidt

Β-Ε: Μόνο η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του διορισμού του Schmidt

Το «νιέτ» της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ήταν αρκετό για να εμποδίσει την εκλογή του Christian Schmidt ως νέου Ύπατου Εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Β-Ε, αν και το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, το αμφισβητεί.

Το γεγονός είναι ότι συγκρούστηκαν δύο επιλογές στη σύνοδο – του Dodik, που υποστηρίχθηκε από τον Ρώσο πρέσβη Vassily Nebenzya, και την Βόσνια, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Β-Ε, Bisera Turković. Ο Nebenzya, απολύτως νόμιμα, ζήτησε να συζητηθεί αυτό το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι αυτό το όργανο του ΟΗΕ πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην εκλογή του  Ύπατου Εκπροσώπου. Ποτέ δεν ήταν η πρακτική για τον Ύπατο Εκπρόσωπο, όπως αυτή τη φορά, να διοριστεί από το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης στη Β-Ε (PIC BiH). Η θέση που εξέφρασε ο Nebenzya ήταν η θέση ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπρεπε να ακουστεί, κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο.

Από την άλλη πλευρά, η Turković υποστήριξε ότι το PIC BiH, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέλεξε νόμιμα τον Schmidt. Στη συνεδρία, είπε ότι «Η Β-Ε θα χαίρεται όταν δεν θα υπάρχει ανάγκη για ύπατο εκπρόσωπο, αλλά ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα». Αυτό που ταιριάζει στη βοσνιακή πολιτική, της οποίας η Turković είναι σαφώς εκπρόσωπος, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι ο ίδιος ο  Schmidt είπε ότι θα χρησιμοποιούσε τις «δυνάμεις της Βόννης» εναντίον πολιτικών που δεν σέβονται τις Συμφωνίες του Dayton. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το βοσνιακό μέρος των πολιτικών στη Β-Ε ελπίζει ότι όλοι όσοι είναι εναντίον της Β-Ε σύμφωνα με το γούστο τους θα φύγουν από την πολιτική σκηνή, συμπεριλαμβανομένου του Dodik, τον οποίο θεωρούν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα ενωμένο και πολιτικό κράτος. Με άλλα λόγια, περιμένουν από κάποιον άλλο να εκπληρώσει τις πολιτικές τους επιθυμίες.

Αμέσως πριν από τη σύνοδο, ο Dodik απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία επεσήμανε ότι η Tourkovic δεν είχε τη συγκατάθεση της Προεδρίας της Β-Ε, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να απευθυνθεί στο συνεδρίαση. Αφού μίλησε, o Nebenzya αντέδρασε, ζητώντας της να διευκρινίσει για λογαριασμό του οποίου μιλούσε εάν δεν είχε τη συγκατάθεση του ανώτατου κρατικού φορέα. Μια συζήτηση για τις ικανότητες και τις άδειες αναπτύχθηκε, η οποία κατέληξε σε ισοπαλία – και οι δύο πλευρές διατήρησαν τις θέσεις τους.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμπέρασμα της Προεδρίας της Β-Ε, η οποία δηλώνει αυστηρά ότι δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με την τοποθέτηση της Tourkovic. Αυτό πρέπει να γίνει κατά τη σύνοδο της Προεδρίας, η οποία σε αυτήν την περίπτωση δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά ο Dodik, ως πρόεδρος, πήρε το δικαίωμα να προσπαθήσει να εμποδίσει την Tourkovic να μιλήσει στη σύνοδο. Εάν είχε συγκαλέσει σύνοδο της Προεδρίας και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε συναίνεση σχετικά με τη διεύθυνση του Turkovic,, όλα θα ήταν διαφορετικά – η επιστολή θα αντιπροσωπεύει τη θέση της Προεδρίας, η Turković δεν θα της επιτρεπόταν να μιλήσει και η φωνή του Nebenzya θα ήταν πολύ ισχυρότερη.

Αν και μόνο η Ρωσία ήταν αντίθετη στον διορισμό, ο Dodik εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση στο θέμα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οπότε ο Schmidt δεν έλαβε το πράσινο φως για να αναλάβει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου. Αυτό υποδηλώνει ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα στις σχέσεις μεταξύ Dodik και Schmidt, η οποία θα μπορούσε να τελειώσει με πολύ δυσμενή τρόπο για τον Dodik./ibna