Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας είπε να επιταχυνθεί η διαδικασία διεύρυνσης

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας είπε να επιταχυνθεί η διαδικασία διεύρυνσης

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας Igor Zorčič δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​θα επιδιώξει να επιταχύνει τη διαδικασία διεύρυνσης κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ καθώς συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Προέδρων των Κοινοβουλίων από τα Δυτικά Βαλκάνια στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, η οποία σημείωσε τον ρόλο των κοινοβουλίων στη διαδικασία διεύρυνσης.

Για τη Σλοβενία, η συνάντηση ήταν ενδιαφέρουσα κυρίως από την πλευρά της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ, δεδομένου ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας, δήλωσε ο Zorčič σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση.

Ο Zorčič πιστεύει ότι τα μηνύματα από τη συνάντηση έδειξαν μια μεγάλη πρόκληση για τη σλοβενική Προεδρία.

Η συζήτηση έδειξε ότι «η ιδέα της διαδικασίας διεύρυνσης εξακολουθεί να είναι πολύ ζωντανή και έχει υποστήριξη στο ευρύτερο κοινοβουλευτικό τμήμα».

Ωστόσο, σημείωσε επίσης διμερείς διαφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, με την τελευταία να εμποδίζει τις ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια για τη μακεδονική γλώσσα και την ταυτότητα της.

Ο Zorčič ανέφερε ότι η Σλοβενία ​​θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της περιοχής στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της προεδρίας της. Η χώρα σκέφτεται να φιλοξενήσει μια συνεδρίαση Προέδρων των Κοινοβουλίων από τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται στη άμεση μας γειτονιά, είμαστε συνδεδεμένοι ιστορικά και έχουμε αναπτύξει καλή οικονομική συνεργασία, γεγονός που μας κάνει να είμαστε πιο ενθαρρυντικοί ότι η ΕΕ πρέπει να διευρυνθεί σε χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Zorčič στη συνάντηση όπως ανέφερε η Σλοβενική μόνιμη αποστολή στις Βρυξέλλες.

Προειδοποίησε για τις αρνητικές πτυχές της επιβράδυνσης της διαδικασίας διεύρυνσης. «Η περαιτέρω καθυστέρηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης θα ήταν επιζήμια για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες έχουν δεσμευτεί τόσο για τις ιδέες της ΕΕ όσο και για τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για εξασφάλιση διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή και για τη θέσπιση ευρωπαϊκών προτύπων και αξιών», δήλωσε ο Πρόεδρος του Σλοβενικού Κοινοβουλίου.

Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, στη σύνοδο συμμετείχαν οι Πρόεδροι από την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία και ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Πορτογαλίας, εκτός από το Zorčič.

Σε κοινή δήλωση, επιβεβαίωσαν τον κεντρικό ρόλο των κοινοβουλίων στην προώθηση της διαδικασίας διεύρυνσης. «Στην κοινή δήλωση κάλεσε το Συμβούλιο της ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του και να αναλάβει επειγόντως αποφασιστική δράση για την επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης», δήλωσε ο Sassoli./ibna