Μαυροβούνιο: Ο Abazović σε συνέδριο στη Ρώμη

Μαυροβούνιο: Ο Abazović σε συνέδριο στη Ρώμη

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, Dritan Abazović, μίλησε στη διεθνή υπουργική διάσκεψη των κρατών μελών του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τη Νίκη κατά του ISIS, η οποία διεξάγεται σήμερα στη Ρώμη.

«Είμαστε μια μικρή και ειρηνική χώρα και μπορεί να μην μπορούμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στην παγκόσμια ειρήνη, αλλά θέλουμε να επαναλάβουμε το πιο σημαντικό μήνυμα που ως χώρα θέλουμε να στείλουμε στον υπόλοιπο κόσμο – το Μαυροβούνιο είναι μια αξιόπιστη και ειλικρινής συνεργάτης που θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να πολεμήσει για να διατηρήσει τις παγκόσμιες αξίες του πολιτισμού μας», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στην ομιλία του.

Ο Abazović εξέφρασε την πλήρη δέσμευση του Μαυροβουνίου στις προσπάθειες του Συνασπισμού και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του ριζοσπαστισμού και του εξτρεμισμού σε όλες τις μορφές του. Στην παρουσίασή του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόνισε την ετοιμότητα του Μαυροβουνίου να συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στην πολιτική του Παγκόσμιου Συνασπισμού, σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Το συνέδριο του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τη Νίκη κατά του ISIS διοργανώθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Luigi Di Maio και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Το συνέδριο, το οποίο ήταν το πρώτο που πραγματοποιήθηκε σε αυτή τη μορφή μετά την εμφάνιση της πανδημίας, επικεντρώθηκε στη συνεργασία με τους εταίρους του Συνασπισμού και στη στήριξη για τη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση των πληγέντων περιοχών στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και στην καταστολή των υπολειμμάτων του ISIS στην περιοχή.

Το συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Παγκόσμιος Συνασπισμός για τη Νίκη έναντι του ISIS έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας συνεκτικός θεσμός που έχει επιτύχει αξιοσημείωτες επιτυχίες μέσω προσπαθειών στον στρατό, την πολιτική, τη σταθεροποίηση, τα μηνύματα, τις χρηματοοικονομικές και αστυνομικές υπηρεσίες. Επίσης, υιοθετήθηκαν οι αρχές της μελλοντικής δράσης του Συνασπισμού προκειμένου να εξαλειφθούν τα υπολείμματα του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και να σταματήσει η εξάπλωση της επιρροής τους και των παραρτημάτων της στην Αφρική./ibna