Η Κροατία μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών στις ψηφιακές υπηρεσίες

Η Κροατία μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών στις ψηφιακές υπηρεσίες

Σύμφωνα με τη λίστα της Κροατικής εφημερίδας Jutarnji, η Κροατία βρίσκεται κοντά στην κορυφή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες. Στην έκθεση της Δευτέρας, οι εφημερίδες δήλωσαν ότι συνολικά 89 ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στους πολίτες.

Στην ανάλυση των δεδομένων από το Κεντρικό Κρατικό Γραφείο για την Ανάπτυξη της Ψηφιακής Κοινωνίας, ο Jutarnji λέει ότι υπάρχουν 1.281.911 χρήστες του συστήματος e-Citizens στην Κροατία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των χρηστών αυξήθηκε κατά 50%. Την 1η Μαρτίου 2020, υπήρχαν 839.935 χρήστες και μέχρι τις 26 Μαΐου, ο αριθμός είχε αυξηθεί κατά 441.976.

Ο υπουργός Εσωτερικών DavorBožinović δήλωσε στον Jutarnji List ότι το 2020, έτος COVID, ανάγκασε τους ανθρώπους ή τουλάχιστον τους έπεισε να αναζητήσουν λύσεις στον ψηφιακό κόσμο.

«Κάθε φορά που μεταφέρουμε τη λύση σε ένα πρόβλημα ή την άσκηση ενός δικαιώματος στην ψηφιακή σφαίρα…, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες: Εκτιμούμε τον χρόνο σας, σκεφτόμαστε την υγεία σας», δήλωσε ο Božinović.

Όλα ξεκίνησαν το 2014 με την έκδοση νέων ηλεκτρονικών δελτίων ταυτότητας και την κυκλοφορία του συστήματος e-Citizens ως κεντρικού τόπου για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Από όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές, οι πολίτες χρησιμοποιούν την εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών (MUP) περισσότερο. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 773.165 αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων 8.401 αιτήσεων για άδεια «ηλεκτρονικού οδηγού», 3.965 για ηλεκτρονικό διαβατήριο, 4.149 για ηλεκτρονική εγγραφή προσωρινής διαμονής Κροατών πολιτών και 122.568 ηλεκτρονικές εγγραφές μόνιμης διαμονής νεογέννητων παιδιών.

Οι ειδικοί της MUP ξεκίνησαν επίσης το έργο Enter Croatia. Χρησιμοποιείται από αλλοδαπούς που σκοπεύουν να παραμείνουν στην Κροατία και μπορούν να υποβάλουν τα δεδομένα τους εκ των προτέρων μέσω του ιστότοπου προκειμένου να μειώσουν τους χρόνους αναμονής στα σύνορα. Το πρόγραμμα έχει πλέον αναβαθμιστεί με ψηφιακό πιστοποιητικό COVID. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, έχουν ληφθεί 2.469.931 ανακοινώσεις άφιξης στην Κροατία μέσω της αίτησης. Η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης μια πύλη μέσω της οποίας οι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή παραμονή έως και 12 μηνών. Μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί τριάντα έξι ψηφιακοί νομάδες.

Ο Οργανισμός Εμπορικών Υπηρεσιών (AKD) ανακοίνωσε νέα ψηφιακά έργα, όπως τη νέα γενιά δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων, βιομετρικών αδειών διαμονής και ψηφιακών πιστοποιητικών COVID-19 της ΕΕ.

«Θα δημιουργήσουμε επίσης μια πλατφόρμα με ηλεκτρονικές υπηρεσίες για e / m-Signature και e / m-Stamp, θα δημιουργήσουμε μια ταυτότητα για κινητές εφαρμογές και θα επιτρέψουμε έγκυρες ηλεκτρονικές υπογραφές μέσω κινητών τηλεφώνων και tablet», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AKD Jure Sertić.

Από τις 2 Αυγούστου, η κάρτα e-ID θα συγχωνευθεί με την κάρτα ασφάλισης υγείας, αλλά όχι με την άδεια οδήγησης. Ο υπουργός Božinović επισημαίνει ότι μια οδηγία της ΕΕ ορίζει την εμφάνιση και το περιεχόμενο της μορφής των αδειών οδήγησης και ότι η ταυτότητα δεν μπορεί να περιέχει άδεια οδήγησης.

Τον Σεπτέμβριο, το σύστημα e-Citizens θα αναβαθμιστεί ώστε να περιλαμβάνει την απογραφή του 2021 για τον πληθυσμό, τα νοικοκυριά και τις κατοικίες. Οι πολίτες θα μπορούν να εγγραφούν χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο απογραφής, δήλωσε ο Jutarnji List./ibna