Σλοβενία: Ο τουριστικός τομέας υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19

Σλοβενία: Ο τουριστικός τομέας υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19

Οι αρχές της Σλοβενίας ανέφεραν 12 νέες μολύνσεις κορωνοϊού για την Κυριακή και χωρίς θανάτους Covid-19. Τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος 7 ημερών των νέων περιπτώσεων μειώθηκε από 37 σε 32 και η επίπτωση 14 ημερών ανά 100.000 του πληθυσμού μειώθηκε κατά 1 στους 35.

Όμως, οι συνέπειες της πανδημίας μέχρι σήμερα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας. Ο αντίκτυπος στους τομείς της φιλοξενίας και του τουρισμού ήταν καταστροφικός. Οι νέες στατιστικές δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά ένα τρίτο στον κλάδο της φιλοξενίας πέρυσι, καθώς τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται κατά 77%.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι συνολικά 150.324 επιχειρήσεις με επίκεντρο την αγορά δραστηριοποιήθηκαν στη Σλοβενία ​​το 2020. Δημιούργησαν συνολικό κύκλο εργασιών 98,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, μειωμένο κατά 6,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις μειώθηκαν περισσότερο στον τομέα της φιλοξενίας όπου 12.588 ενεργές επιχειρήσεις δημιούργησαν κύκλο εργασιών 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, 34,4% λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων συρρικνώθηκε κατά 6,1%.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από πωλήσεις δημιουργήθηκε από εταιρείες παραγωγής και εμπορίας, οι οποίες έχουν επίσης το υψηλότερο μερίδιο εργαζομένων.

Πέρυσι, υπήρχαν 0,9% πιο ενεργές επιχειρήσεις στη μεταποίηση, οι οποίες σημείωσαν 4,7% μείωση του κύκλου εργασιών, αλλά απέδωσαν 1,9% περισσότερο στην προστιθέμενη αξία.

Ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο εμπόριο μειώθηκε κατά 1,5% πέρυσι και οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 8,2% σε 34,1 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς η προστιθέμενη αξία μειώθηκε κατά 3,5% σε 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις αυξήθηκαν πέρυσι σε κατασκευές, ακίνητα και επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες.

Υπήρχαν 664 νέες ενεργές εταιρείες στις κατασκευές πέρυσι. Ακριβώς πάνω από 20.000 εταιρείες δημιούργησαν 0,6% περισσότερα έσοδα και 7% περισσότερο σε προστιθέμενη αξία από το προηγούμενο έτος.

Οι πωλήσεις στην αγορά ακινήτων αυξήθηκαν κατά 3,6% και η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 4%. Συνολικά 6.285 άτομα εργάστηκαν στις 4.118 εταιρείες του κλάδου, 2,3% περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στον τομέα που χαρακτηρίστηκαν από τους στατιστικολόγους ως επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, 36.749 εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν πέρυσι, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο όλων των ενεργών εταιρειών. Ο κύκλος εργασιών αυτών των εταιρειών αυξήθηκε κατά 0,6% και δημιούργησε 2% περισσότερη προστιθέμενη αξία. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες αντιπροσώπευαν το 9,7% του συνόλου των εργαζομένων, καθώς ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά σχεδόν 2%.

Οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ατμό και κλιματισμό, και εκείνες που προμηθεύουν δραστηριότητες ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης αποβλήτων και αποκατάστασης σημείωσαν πτώση του κύκλου εργασιών τους, αλλά απέδωσαν 12,7% και 10,7% περισσότερο στην προστιθέμενη αξία, αντίστοιχα.

Η πανδημία επηρέασε την επιχείρηση ταξιδιωτικών πρακτορείων και ταξιδιωτικών πρακτορείων, όπου 1.004 εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 76,9% σε σύγκριση με το 2019 και η προστιθέμενη αξία μειώθηκε κατά 75,2%./ibna